29 Σεπτέμβριος 2014, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Ιστορικό προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πόντο

  • Ιστορικό προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πόντο

Επισκέφτηκε την Τραπεζούντα, την Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ακινδύνου που σήμερα λειτουργεί ως τέμενος. Θα μεταβεί επίσης σε Κερασούντα, Κοτύωρα, Αργυρούπολη, Νικόπολη, Σούρμενα και Όφη. 

Επίσκεψη-προσκύνημα σε περιοχές του Πόντου πραγματοποιεί από την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αρχής γενομένης από την Τραπεζούντα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της πύλης εκκλησιαστικών ειδήσεων amen.gr, από την ιστορία δεν διαπιστώνεται να έχει επισκεφτεί άλλος Οικουμενικός Πατριάρχης τις κοιτίδες αυτές του πολιτισμού της ορθόδοξης ρωμιοσύνης. 

Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την ιστορική Ιερά Μονή Θεοτόκου Θεοσκεπάστου στη δυτική πλευρά του Μυθρίου Όρους που φέρεται να ιδρύθηκε από τη μητέρα του Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού, Ειρήνη, το 1340. Από τότε λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το 1922, οπότε οι τελευταίες μοναχές αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Σήμερα αρχαιολόγοι και συντηρητές εργάζονται εντατικά με σκοπό την ανάδειξή της ως μνημείου. Ο Πατριάρχης είχε επισκεφτεί τον Αύγουστο του 2011 το χώρο αυτόν, ο οποίος έφερε ορατά τα σημάδια της εγκατάλειψης. 

Ο Πατριάρχης και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν επίσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Ακινδύνου (11ος αι.) ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως τέμενος. Εκεί τους καλωσόρισε ο ιμάμης του τζαμιού.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «ο Τρανόν», δηλαδή ο σπουδαίος όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ένας Πόντιος από την Τραπεζούντα ο οποίος γνωρίζει άπταιστα την ποντιακή διάλεκτο, κατά την ολιγοήμερη περιοδεία του στις περιοχές του Πόντου θα επισκεφτεί εκκλησίες και μοναστήρια, πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων η Κερασούντα, τα Κοτύωρα, η Αργυρούπολη, η Νικόπολη, τα Σούρμενα, η περιοχή του Όφεως κ.ά.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από amen.gr.
Φωτογραφίες: Νικ. Μαγγίνας για το amen.gr.