28 Σεπτέμβριος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

100+1 χρόνια ζωής μιας ποντιακής οικογένειας στις ΗΠΑ

  • 100+1 χρόνια ζωής μιας ποντιακής οικογένειας στις ΗΠΑ

Η συναρπαστική ιστορία της οικογένειας Γεωργιάδη που έγιναν Σέις, η οποία ξεκίνησε από την Κερασούντα και τα Κοτύωρα.

Κατάγονται από την Κερασούντα και τα Κοτύωρα, αλλά μεγάλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πάει ποτέ στον Πόντο, αλλά νιώθουν Πόντιοι από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στον κόσμο! 

Οι Σέις είναι μια μεγάλη οικογένεια ποντιακής καταγωγής που ζει και πολλαπλασιάζεται επί αμερικανικού εδάφους τα τελευταία 101 χρόνια, με τα μέλη της να βρίσκονται σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.  

Ο πρώτος Σέις πάτησε το πόδι του στην Αμερική το 1913 και ήταν ο Ιωάννης Κωνσταντίνος, ο οποίος είχε αισθανθεί ότι κάτι κακό θα συνέβαινε στους Έλληνες χριστιανούς στην Τουρκία. Έτσι σε ηλικία 18 ετών, σύμφωνα με τα οικογενειακά αρχεία που συντηρεί με μανία ο 83χρονος Χάρι Σέις, γιος του Ιωάννη, φθάνει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ένα χρόνο αργότερα τον ακολουθεί ο αδερφός του Χαράλαμπος και το 1920 φθάνουν στις ΗΠΑ οι αδερφές τους Παρθένα και Σοφία που είχαν επιζήσει από τη Γενοκτονία.

Το 1928, ο Ιωάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και παντρεύεται την Παρθένα Λαζαρίδου, επίσης ποντιακής καταγωγής από την ίδια περιοχή του Εύξεινου Πόντου, η οποία ζει στη Βέροια. Την παίρνει μαζί του στην Αμερική και από τη Νέα Υόρκη μετακομίζουν στη Φιλαδέλφεια. Η οικογένεια αρχίζει να μεγαλώνει. 

Το 1937 έρχεται στον κόσμο ο Χάρι που σήμερα έχει παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Μεγαλώνοντας με τις ποντιακές αρχές όπου η πατρίδα, η οικογένεια και η θρησκεία είναι υπεράνω όλων, ο Χάρι παθιάζεται με οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Εύξεινο Πόντο. Τη δεκαετία του ΄60 επισκέπτεται τον Πόντο και τότε αρχίζει να συλλέγει μανιωδώς από νομίσματα μέχρι φωτογραφίες από την περιοχή καταγωγής των γονιών του. Σήμερα τα περισσότερα μέλη της δικής του οικογένειας βρίσκονται στο Άπερ Ντάρμπι, στο δυτικό τμήμα της Φιλαδέλφεια.

Κι αν αναρωτιέστε πώς ένας Σέις είναι Πόντιος, ο Χάρι έχει εξήγηση και για αυτό. Το οικογενειακό επώνυμό τους «ήταν Γεωργιάδη που σημαίνει ‘ο γιος του Γιώργου’». Το κράτησαν περισσότερα από 150 χρόνια, μέχρι που ένας Τούρκος άλλαξε το όνομα του παππού του σε «Σέις», το οποίο στα αραβικά σημαίνει «αυτός που φροντίζει τα άλογα» μια και αυτή ήταν η δουλειά του. Σιγά-σιγά, το επώνυμο τους χάθηκε και αντικαταστάθηκε από το Σέις. Πράγμα που όμως δεν αλλάζει και πολλά μια και η ποντιακή ψυχή είναι ίδια όποιο επώνυμο κι αν έχει ο κάτοχός της.

Πέρυσι, οι Σέις συγκεντρώθηκαν στο Άπερ Ντάρμπι για να γιορτάσουν τον έναν αιώνα τους στην Αμερική και κατέγραψαν αυτές τις στιγμές σε ένα βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Cosmos Philly