27 Σεπτέμβριος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Του Σταυρού σήμερα με το παλαιό – Πώς έφτιαχναν στον Πόντο προζύμι με βασιλικό

  • Του Σταυρού σήμερα με το παλαιό – Πώς έφτιαχναν στον Πόντο προζύμι με βασιλικό

Οι Πόντιοι ήταν πάντα πιστοί και ιδιαίτερα προσηλωμένοι στην Ορθοδοξία. Τιμούσαν όλες τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης όπως ήταν και η εορτή του Τιμίου Σταυρού που γιορταζόταν σήμερα στον Πόντο σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.

Την ημέρα αυτή, οι νοικοκυρές στον Πόντο έφτιαχναν προζύμι με βασιλικό και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του ψωμιού. Μετά τη λειτουργία έπαιρναν ένα κλωνί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα και το έβαζαν σε ένα ποτήρι με νερό. Το σκέπαζαν και το άφηναν όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα έβγαζαν το βασιλικό, ζέσταιναν λίγο το νερό και έριχναν μέσα αλεύρι ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. Τον σκέπαζαν με πετσέτα και από πάνω τοποθετούσαν το βασιλικό. Το άφηναν έτσι όλη μέρα.

Την άλλη μέρα το πρωί συμπλήρωναν λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το άφηναν και πάλι τυλιγμένο. Το βράδυ έκαναν πάλι το ίδιο με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το άφηναν τυλιγμένο έως το πρωί. Δηλαδή επαναλάμβαναν τη διαδικασία τρεις φορές.

Το προζύμι το φύλαγαν μέσα σε σακιά μαζί με το αλεύρι και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού ή πρόσφορου και κάθε φορά κρατούσαν λίγο ζυμάρι για την επόμενη φορά.

Το περίεργο είναι ότι το προζύμι φούσκωνε χωρίς προσθήκη μαγιάς κάτι το οποίο απέδιδαν στην «χάριν» του Τιμίου Σταυρού.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr