22 Σεπτέμβριος 2014, 14:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Τζιτζικώστας, Πατουλίδου, Γιαννακίδου χορεύουν ποντιακά σε μουχαπέτ’ (βίντεο)

  • Τζιτζικώστας, Πατουλίδου, Γιαννακίδου χορεύουν ποντιακά σε μουχαπέτ’ (βίντεο)

Στην Κουτσούφλιανη Νάουσας στήθηκε γιορτή με τιμώμενο πρόσωπο τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Εμπνευστής ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος του ψηφοδελτίου της «Αλληλεγγύης» στην Ημαθία, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.

Ο Πόντος είχε την τιμητική του στη γιορτή –μουχαπέτ’ το είπαν– που έγινε στην Κουτσούφλιανη σε υψόμετρο 1.200 μέτρα, με υψηλούς προσκεκλημένους, το μεσημέρι της Κυριακής 21 Σεπτεμβρίου. Έκπληξη περίμενε τον Απόστολο Τζιτζικώστα που όχι μόνον τον σήκωσαν στα χέρια αλλά και του έφεραν μια τούρτα να σβήσει κεριά με αφορμή τα πρόσφατα γενέθλιά του. Ήταν εκεί, εκτός από τον Μητροπολίτη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας Παντελεήμονα, η γ.γ. αθλητισμού Κ. Γιαννακίδου, οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Πιερίας Κ. Καλαϊτζίδης, Β. Πατουλίδου και Σ. Μαυρίδου, ο δήμαρχος Νάουσας Ν. Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φ. Φανιάδης και πολλοί φίλοι του Θ. Τεληγιαννίδη. 

Το βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνει το μοναδικό γλέντι (ο Απ. Τζιτζικώστας από το 03:35 έως το 04:28). 

 

Για την ιστορία και τη γνώση… Μουχαπέτ’ ονομάζεται από τους Πόντιους η διασκέδαση, το γλέντι που κάνουν φίλοι ή και συγγενείς καθισμένοι σε ένα τραπέζι. Όπως σημειώνει στο αξιόλογο ιστολόγιό του «Πόντος έν’, άστρον φωτεινόν» ο Κώστας Μαυρόπουλος, «το τραπέζι μπορεί να είναι από μικρό έως τεράστιο αλλά είναι ένα για να συμμετέχουν όλοι σαν μια παρέα. Τρώνε διάφορα φαγητά και μεζέδες και πίνουν ο καθένας το ποτό της αρεσκείας του. Παλιά έπιναν συνήθως ρακί (ούζο). Τραγουδούν εναλλάξ ο καθένας δίστιχα είτε με τη συνοδεία λύρας, αν υπάρχει, ή και χωρίς λύρα. Δεν υπάρχουν μικρόφωνα και ενισχυτές ούτε άλλα όργανα πλην της λύρας. Λέγονται αστεία και ανέκδοτα καθώς και διάφορες ιστορίες, πραγματικές ή φανταστικές (μεσέλα). Αυτό είναι το μουχαπέτ’». Στην εξέλιξή του βέβαια το μουχαπέτ' έχει ελαφρώς εκσυγχρονιστεί. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από laos-epea.gr και mavropouloskostas.wordpress.com