18 Σεπτέμβριος 2014, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Ο ποντιακός ελληνισμός μέσα από τα μάτια της Δανάης

  • Ο ποντιακός ελληνισμός μέσα από τα μάτια της Δανάης

Η «Δανάη η Ελληνοπόντια» είναι το κεντρικό πρόσωπο στο ομότιτλο βιβλίο της συγγραφέα Γιώτας Τσαρμποπούλου. Μέσα από την ιστορία της ζωντανεύει η ιστορία των Ποντίων αλλά και παίρνει μορφή ο χαρακτήρας και η υπερηφάνεια τους. 

Το βιβλίο της Γιώτας Τσαρμποπούλου «Δανάη η Ελληνοπόντια», από τις εκδόσεις Φυλάτος, θα παρουσιάσουν αύριο Παρασκευή στις 7.15 το απόγευμα στο «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και η συγγραφέας.

Η Δανάη, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι, ήρθε το 1991 στην Ελλάδα από την Τασκένδη, όπου βρέθηκαν οι πρόγονοί της κυνηγημένοι από τους Τούρκους, στην αρχή, και τον Στάλιν αργότερα. Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή της Δανάης από τα παιδικά της χρόνια με τις ποντιακές ιστορίες της γιαγιάς μέχρι τα βασανισμένα χρόνια, ακόμη και στην Ελλάδα.

Από πρόσφυγας εκ Τασκένδης κορυφαία παιδοχειρουργός στην Αγγλία

Αναδεικνύεται ένας ιδιόμορφος κοινωνικός ρατσισμός, οι τραγικές συνθήκες που βίωσαν και βιώνουν οι πρόσφυγες της εποχής μας αλλά και το ποντιακό πείσμα της Δανάης που την οδήγησε στις αίθουσες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια στο νοσοκομείο του Bromley στο Λονδίνο, όπου ειδικεύτηκε στην Παιδοχειρουργική και εργάζεται ως παιδοχειρουργός.

Η αγωνία για την επιβίωση συγκρούεται καθημερινά  με τη γυναικεία φύση και τις προσλαμβάνουσες της Δανάης από τα οικογενειακά βιώματα. Ο ερωτικός της σύντροφος αποδεικνύεται αδύναμος μπροστά στον κοινωνικό ρατσισμό της οικογένειάς του και την οδηγεί σε συνεχή αδιέξοδα τα οποία, ωστόσο, καταφέρνει και ξεπερνάει διότι όλη η ζωή της ήταν μια συνεχής ακολουθία προβλημάτων τα οποία αντιμετώπιζε με επιτυχία αλλά και με πόνο ψυχής.
   
Γραφείο Θεσσαλονίκης pontos-news.gr