13 Σεπτέμβριος 2014, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Αναβίωσε και φέτος το ποντιακό έθιμο «Φιτσέκ Παρχάτς»

  • Αναβίωσε και φέτος το ποντιακό έθιμο «Φιτσέκ Παρχάτς»

Πήρε ζωή και φέτος το παραδοσιακό ποντιακό έθιμο «Φιτσέκ Παρχάτς» στην πόλη της Κομοτηνής, με χορό, γλέντι και τραγούδι.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» συμμετείχε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος Κομοτηνής με τίτλο «Αυγουστιάτικες ανάσες πολιτισμού», το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Αυγούστου 2014, στον οικισμό νεοπροσφύγων της περιοχής «Εκτενεπόλ», με αφορμή την εορτή του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το βράδυ του Σαββάτου με την βοήθεια του ποντιακού συλλόγου πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του ποντιακού εθίμου «Φιτσέκ Παρχάτς».


Πρόκειται για ένα έθιμο των Ελλήνων της Αρμενίας και της Γεωργίας με καταγωγή από την αρχαία γιορτή του Κλήδονα. Γιορταζόταν την Άνοιξη 40 μέρες πριν από το Πάσχα, όταν άνθιζε το Φιτσέκ, ένα λουλούδι με άσπρα άνθη και ήταν γιορτή αφιερωμένη στα νιάτα και την αθωότητα. Το «Παρχάτς» ήταν το καλάθι, ένα αντικείμενο που αποτελεί το σημείο αναφοράς στο έθιμο. Νεαρά κορίτσια συνήθιζαν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και να ζητούν από τις συνομήλικες τους ένα προσωπικό τους αντικείμενο το οποίο έμπαινε μέσα στο καλάθι.

Το βράδυ, το «παρχάτς» κρυβόταν και οι άντρες της περιοχής αναλάμβαναν δράση: έπρεπε να το βρουν και να το επιστρέψουν στις κοπέλες και τότε θα κέρδιζαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην γιορτή που θα ακολουθούσε, στην οποία οι κοπέλες τραγουδώντας έβγαζαν τα αντικείμενα από το καλάθι σκαρώνοντας δίστιχα. Κάθε δίστιχο, αρνητικά ή θετικά φορτισμένο, είχε αναφορά στη μοίρα του προσώπου στον οποίο ανήκε το κάθε αντικείμενο.

Το έθιμο επένδυσε με την φωνή και την λύρα της η Ελένη Αποστολίδου.


Ακολούθησε παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»


Η βραδιά έκλεισε με  ποντιακό γλέντι με την συμμετοχή ταλαντούχων Ποντίων καλλιτεχνών.

Την δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων η παιδική θεατρική ομάδα του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» παρουσίασε το θεατρικό έργο στην ποντιακή διάλεκτο, «Τη χωρί ο διατρόν», σε κείμενο της Όλγας Αυγητίδου, προκαλώντας γέλιο και κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού.



Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr