5 Σεπτέμβριος 2014, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Ξανά στη Βουλή την Τρίτη το Αντιρατσιστικό – Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τις Γενοκτονίες

  • Ξανά στη Βουλή την Τρίτη το Αντιρατσιστικό – Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τις Γενοκτονίες

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο σύνολό του, διαφωνίες όμως επέφεραν αναβολή της ψηφοφορίας για τρία άρθρα, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Με την διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το άρθρο 2 του Αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπου έχουν ενταχθεί και οι γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες), αλλά και την διαφοροποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση από το κόμμα της, το οποίο υπερψηφίζει επί των άρθρων το νομοσχέδιο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές ενστάσεις του για το άρθρο 2 επικαλούμενο την ποινικοποίηση της άποψης. Ειδικά για το άρθρο 2, το οποίο προβλέπει την ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται είτε με την επιδοκιμασία είτε με την κακόβουλη άρνηση και τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος αλλά και τον Γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να το καταψηφίσει. Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται έτσι η απαγόρευση ή ιδεολογική χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, που επικαλείται το in.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερψηφίσει το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αφορά την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ενώ στα υπόλοιπα άρθρα φέρεται να επιλέγει το «παρών».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση διαχώρισε πλήρως την στάση της από την ΚΟ του κόμματός της δηλώνοντας «κατά» του άρθρου 2 καθώς, όπως είπε, «βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης γνώμης». «Παρών» είναι η στάση της για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από in.gr