5 Σεπτέμβριος 2014, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Πόντιοι και Κρητικοί στη Γιορτή Τσικουδιάς στην Κατερίνη

  • Πόντιοι και Κρητικοί στη Γιορτή Τσικουδιάς στην Κατερίνη

Μια εκδήλωση με έντονο παραδοσιακό χρώμα από την Κρήτη πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Κατερίνη.

Το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Tο Ξαθέρι» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την καθιερωμένη Γιορτή Τσικουδιάς, το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014, μια γιορτή βασισμένη στο τοπικό ποτό της Κρήτης, τη ρακή, που ξεκινάει να παράγεται αυτή την περίοδο σε όλο το νησί.

Η ρακή ή τσικουδιά, απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των Κρητικών, συντροφεύει εδώ και χρόνια χαρές και λύπες και γίνεται αφορμή για ανταμώματα πυροδοτώντας γλέντια και χορούς σαν αυτούς την βραδιά της εκδήλωσης.


Από το κρητικό γλέντι δεν θα μπορούσε να λείπει το ποντιακό στοιχείο. Πόντιοι και Κρητικοί, δύο λαοί με  τόσα πολλά κοινά στη γλώσσα, την παράδοση, τη φιλοξενία, την ενδυμασία, τη μουσική, τη λύρα και τον χορό...

Ο Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Ο Εύξεινος Πόντος» αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση και συμμετείχε με το χορευτικό του τμήμα στην Γιορτή Τσικουδιάς. Χοροί από τον Πόντο εντυπωσίασαν το κοινό που μαζί με τον Σύλλογο Κοκκινοπλιτών «Ο Όλυμπος» και τους χορευτές από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Tο Ξαθέρι» δημιούργησαν μία μοναδική βραδιά.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: ο Σύλλογος Ποντίων Κορινού σε παλαιότερη εμφάνισή του.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr