3 Σεπτέμβριος 2014, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Η βεντέτα αιματοκυλά και τον Πόντο

  • Η βεντέτα αιματοκυλά και τον Πόντο

Δεν είναι μόνο τα χωριά της Κρήτης, της Μάνης και της Καλαβρίας. Και στον Πόντο οι όρκοι εκδίκησης είναι εξίσου ισχυροί. Στις, δε, περιοχές του Πόντου η οπλοφορία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στην κεντρική φωτογραφία, όπλα που κατέσχεσε πρόσφατα η αστυνομία της Τραπεζούντας.

Στην παλιά ελληνική ταινία οι Βροντάκηδες και οι Φουρτουνάκηδες είχαν ένα άσβεστο μίσος μεταξύ τους αποτέλεσμα μιας παλιάς βεντέτας. Και μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ο σεναριογράφος να έδωσε ένα ευτυχές τέλος ωστόσο στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. 

Οι περισσότεροι αν αναζητήσουν ειδήσεις που να αφορούν τις βεντέτες, που καμιά φορά βάφουν και με αίμα ολόκληρες οικογένειες, θα ψάξουν στην Κρήτη, στην Μάνη και στην Καλαβρία. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η βεντέτα «ανθεί» και σε ορισμένες περιοχές του Πόντου.

Μπαλωθιές και κεμεντζέδες

Πριν από χρόνια ο φωτογράφος Κώστας Σακελλαρίου ταξίδεψε  στην κοιλάδα του Όφεως, 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Τραπεζούντας. Με τον φακό του θα βρεθεί στα ελληνόφωνα χωριά και θα καταγράψει σε ασπρόμαυρες εικόνες όλο το ταξίδι. 

«Οι μπαλωθιές δίνουν και παίρνουν», είχε πει ο φωτορεπόρτερ σε μια συνέντευξή του στο Βήμα περιγράφοντας την εμπειρία του στα πανηγύρια των χωριών. «Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η βεντέτα αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής», διευκρίνιζε ο Σακελλαρίου και συνέχιζε: «Ένας άλλος φίλος, γιατί αποκτάς πολλούς στα χωριά του Πόντου, είχε χάσει ολόκληρο το σόι του, πάνω από 40 ανθρώπους. Η αστυνομία, βέβαια, δεν ανακατεύεται». 

Ακόμα και σήμερα οι νομοί του Πόντου είναι πρωταθλητές σε κατασκευή λαθραίων όπλων και στο λαθρεμπόριο.

Η βεντέτα αιματοκύλισε έναν γάμο

Το τελευταίο (γνωστό) περιστατικό βεντέτας συνέβη στην κωμόπολη Όφη της Τραπεζούντας πριν από λίγες ημέρες.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Haber61.net της Τραπεζούντας στις 25 Ιουλίου 2010 ο Σερκάν Ιχτιάρ φεύγοντας από έναν γάμο οδηγούσε στον παραλιακό αυτοκινητόδρομο Τραπεζούντας – Ριζαίου. Στη διάβαση του Όφεως παρασέρνει και σκοτώνει επί τόπου τον 31χρονο Οζκάν Ιχτιάρ, που τυχαίνει να είναι εξάδελφός του. Ένας ακόμα άνδρας θα καταλήξει στο νοσοκομείο. Ο οδηγός συλλαμβάνεται και στη συνέχεια αφήνεται ελεύθερος με απόφαση του δικαστηρίου. 


Ο Σερκάν Ιχτιάρ την ημέρα του γάμου του

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Σερκάν Ιχτιάρ αποφασίζει να παντρευτεί. Την ημέρα του γάμου, στην αίθουσα της γαμήλιας τελετής εισβάλλει ένοπλος ο αδερφός του άνδρα που είχε παρασύρει με το αυτοκίνητό του και, φυσικά, επίσης ξάδερφός του γαμπρού. Θα τον εκτελέσει εν ψυχρώ αφού, στο όνομα της βεντέτας, είχε ορκιστεί ότι θα πάρει εκδίκηση. Έστω και αν επρόκειτο για στενό του συγγενή. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr