29 Αύγουστος 2014, 17:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνονται στο «Χρέος»

  • Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνονται στο «Χρέος»

Μια πρωτοποριακή εκδήλωση που συνδυάζει την τεχνολογία και την παράδοση προκειμένου να διατρέξει τρεις χιλιετίες θρύλων και ιστορίας. Μια αφήγηση της κοινής μοίρας δυο λαών που ξεριζώθηκαν. 

Κάποτε μοιράστηκαν τα ίδια χώματα. Ύστερα μοιράστηκαν την κοινή μοίρα του ξεριζωμού. Την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου θα μοιραστούν την σκηνή του ιστορικού θεάτρου «Δόρα Στράτου» προκειμένου να αφηγηθούν τα σημαντικότερα ορόσημα μια ιστορίας τριών χιλιετιών από την αρχαιότητα έως τις Γενοκτονίες και από εκεί έως το σήμερα.

Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και με όχημα την πολιτιστική τους παράδοση αποτίουν φόρο τιμής σε μια εκδήλωση με τον συμβολικό τίτλο «Χρέος».  

Η ιδέα

Εδώ και ένα χρόνο στους κόλπους του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO υπήρχε μια σκέψη: να γίνει μια κοινή εκδήλωση Ποντίων και Αρμενίων αλλά πέρα από τα τετριμμένα. Πρωτεργάτες σε αυτή τη συζήτηση ήταν η Αναχίτι Σαριμπεσκιάν πρόεδρος της αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας, και ο Όμηρος Παχατουρίδης χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής. Και οι δυο είναι μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι πρωτότυπο», λέει στο pontos-news ο Όμηρος Παχατουρίδης. Τελικά αυτό το «πρωτότυπο» θα είναι ένας συνδυασμός τεχνολογίας και παράδοσης σε μια εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και του προέδρου του Δρ. Άλκη Ράφτη.

Οι δύο ομάδες, στην Ελλάδα και στην Αρμενία, δούλεψαν την παράσταση ήδη από τον Μάρτιο. Η απόσταση δεν φάνηκε να τις πτοεί έστω και αν δεν πρόκειται για ένα απλό αλλά για ένα σύνθετο δρώμενο με πολλές λεπτομέρειες, σκηνικές παρεμβάσεις και ζωντανή μουσική. 


Η αφίσα της εκδήλωσης 

Θα ζωντανέψει η Τραπεζούντα

«Αυτό που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα είναι μια παράσταση με τέσσερα μέρη στα οποία θα εναλλάσσονται οι νέες τεχνικές παρουσίασης, οι χοροί και τα τραγούδια», περιγράφει ο συντονιστής της παράστασης. 

Η ελληνοαρμενική «συμμαχία» θα δανειστεί την τεχνολογία του 3D Maping  η οποία μέσα από προτζέκτορες και ειδικό software φέρνει στις δυο διαστάσεις την αίσθηση των τριών διαστάσεων. Για κάθε χώρο στον οποίο γίνεται η «προβολή» απαιτείται ειδική μελέτη. Στην εκδήλωση στο «Δόρα Στράτου» την μελέτη αυτή ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Μαριλένα Κουβίδη και Ιόλη Μπελεζίνη. 

«Θα δείτε την Τραπεζούντα σαν να είναι μπροστά σας. Με τα κύματα και τα σύννεφά της, ολοζώντανη», μας προϊδεάζει ο Όμηρος Παχατουρίδης. Μπροστά στο κοινό που θα βρεθεί στο θέατρο εκτός από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες του Πόντου, θα ξεδιπλωθούν τα βασικότερα ορόσημα στην κοινή ιστορία Ποντίων και Αρμενίων από την αρχαιότητα έως σήμερα. 

Γιατί «Χρέος»

Όπως είναι φυσικό από μια παράσταση στην οποία θα παρουσιαστεί – μεταξύ άλλων – η Αργοναυτική εκστρατεία, δεν θα μπορούσε να λείψει το πιο σημαντικό (κοινό) ορόσημο στην ιστορία των δυο λαών που είναι η Γενοκτονία.

Σε ό,τι αφορά στον τίτλο οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι το σκέφτηκαν πολύ, όπως μας λέει ο Όμηρος Παχατουρίδης. «Καταλήξαμε στην πιο απλή λέξη που θα περιέγραφε τα αισθήματά μας αναφορικά με την ιστορία μας», περιγράφει. Για τον ίδιο η παράσταση που ετοίμασαν ίσως είναι και ένα ερέθισμα να δούμε ένα άλλο κομμάτι του πολιτισμού, που δεν αναλώνεται μόνο στους παραδοσιακούς χορούς. 

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τρεις από τους 15 χορευτές της Αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας. Στην παράσταση θα μετέχουν συμβολικά και τέσσερις χορευτές από το Αρμενικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Σωματείο «Χαμασκαΐν».Τους ποντιακούς χορούς θα παρουσιάσουν 30 χορευτές της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής. 

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την εκδήλωση καθώς και το πού προπωλούνται εισιτήρια 

 *Κεντρική φωτογραφία: το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής σε παλαιότερη εκδήλωση 

Της Γεωργίας Βορύλλα για το pontos-news.gr