27 Αύγουστος 2014, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Η Τραπεζούντα αναπλάθεται

  • Η Τραπεζούντα αναπλάθεται

Βελτίωση του πολεοδομικού ιστού επιχειρείται με έργα στις γειτονιές της Δαφνούντας. 

Όσοι έχουν επισκεφθεί την Τραπεζούντα πριν από 20-30 χρόνια και την επισκέπτονται και τώρα, αντιλαμβάνονται ότι η πόλη έχει αλλάξει ριζικά. Μπορεί στους γύρω λόφους να ξεφυτρώνουν πολυκατοικίες, όμως το κέντρο της πόλης αναπλάθεται και περιοχές που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν υποβαθμισμένες, αναδεικνύονται με έργα της δημοτικής αρχής.

Μετά την ανάπλαση της κοιλάδας πάνω από την οποία ορθώνονται τα αυτοκρατορικά τείχη των Κομνηνών και η γέφυρα του Ζαγανός Πασά, και μετά την ανάπλαση της περί την εκκλησία της Αγίας Σοφίας περιοχή, έρχεται η σειρά της συνοικίας Τσομλεκτσί. Είναι η ελληνική συνοικία της Δαφνούντας αυτή που απλώνεται ακριβώς πάνω από το λιμάνι, τον Δαφνούσιο λιμένα της αρχαιότητας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου πολεοδομικής ανάπλασης ο δήμος απαλλοτριώνει (σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες) 123 κτίρια, τα οποία θα γκρεμιστούν για να πάρουν τη θέση τους πάρκα και χώροι για άλλες χρήσεις που κατά τη δημοτική αρχή θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής εκείνων που σήμερα ζουν στην ιστορική συνοικία της Δαφνούντας.

Επί τη ευκαιρία, ας θυμηθούμε το δημώδες άσμα:

Εξέβα απάν σο Μπόζτεπε
είδα την Τραπεζούνταν
τ’ έμορφα κάθουν’ σο Μεϋντάν
τ’ άσκεμα σην Δαφνούνταν

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο