24 Αύγουστος 2014, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Η Κοζάνη υποδέχτηκε και επίσημα την Εύξεινο Λέσχη της (βίντεο)

  • Η Κοζάνη υποδέχτηκε και επίσημα την Εύξεινο Λέσχη της (βίντεο)

«Είμαι πεπεισμένος πως θα αναδειχθεί σε φάρο πολιτισμού», είπε κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης. 

Σε μια τελετή όπου περίσσευε η συγκίνηση μπήκε και επίσημα το κλειδί στην πόρτα του «σπιτιού των Ποντίων και των φίλων τους» όπως αποκαλεί τη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, Κώστας Σιανίδης.

Ένα όνειρο δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά και οι Πόντιοι της Κοζάνης το μεσημέρι της Κυριακής υποδέχτηκαν ένα κτίριο-κόσμημα που θα στεγάσει τις πολλαπλές δράσεις του συλλόγου. «Είμαι πεπεισμένος πως θα αναδειχθεί σε φάρο πολιτισμού, όχι μόνο για την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την χώρα», είπε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων.

Παρόντες στην τελετή και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος καθώς και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος και ο εκ Κοζάνης Μητροπολίτης Ελλασώνος Χαρίτωνας. 

Στον αριθμό 30 της οδού Φιλίππου Β' 

Η «Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού» βρίσκεται στον αριθμό 30 της οδού Φιλίππου Β’ στην Κοζάνη. Στις εγκαταστάσεις της  με συνολικό εμβαδό 2.678 τμ. περιλαμβάνεται αμφιθέατρο χωρητικότητας 300 ατόμων, αίθουσα συνεστιάσεων, αίθουσα εκθέσεων και προβολών και βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο.

Επίσης θα στεγάσει το Μουσείο Ποντιακής Λαογραφίας. Ειδικά για όσους μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και μουσική έχουν προβλεφθεί ειδικές αίθουσες ενώ με σκοπό τη διατήρηση και τη διάδοση της παράδοσης φτιάχτηκε και ένα στούντιο εγγραφής ήχου και εικόνας.

Δείτε πλάνα από την τελετή των εγκαινίων

 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr (φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, βίντεο: kozan.gr)