19 Αύγουστος 2014, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Συντάξεις Ποντίων: Ο υπουργός Εργασίας απαντά σε ερώτηση βουλευτών

  • Συντάξεις Ποντίων: Ο υπουργός Εργασίας απαντά σε ερώτηση βουλευτών

Διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο με την υπογραφή Βρούτση το οποίο απαντά στο τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα που καίει χιλιάδες ανασφάλιστους ηλικιωμένους από την πρώην ΕΣΣΔ και τη Βόρεια Ήπειρο.

Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο κραυγαλέες αδικίες των Μνημονίων. Ο αποκλεισμός της πλειονότητας των υπερήλικων ομογενών από την καταβολή του ελάχιστου βοηθήματος του ΟΓΑ είναι μια υπόθεση που «σέρνεται» από τις αρχές του έτους, με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι ναι μεν «είναι άμεση προτεραιότητα η επανόρθωση» αλλά στη συνέχεια να δηλώνουν… αναρμόδιοι!

Λίγο πριν από τις εκλογές, ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει ότι από τον Ιούνιο οι 23.000 ανασφάλιστοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τη Βόρεια Ήπειρο θα λάβουν πάλι τις συντάξεις που είχαν κοπεί λόγω αυστηροποίησης των όρων χορήγησής τους. Πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου φρόντισε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τον Ξενοφώντα Βεργίνη, αποφεύγοντας παράλληλα οποιαδήποτε δέσμευση για το εάν και πότε θα επιστρέψουν οι συντάξεις.

Η ερώτηση στη Βουλή και η απάντηση

Στις 7 Ιουλίου οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς, Γαβριήλ Αβραμίδης και Μαρίνος Ουζουνίδης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μάθουν τι θα γίνει με τις συντάξεις των ομογενών. Στο κείμενο της ερώτησής τους κατηγορούσαν τον διοικητή του ΟΓΑ αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για «κάλπικες» προεκλογικές υποσχέσεις.

Σχεδόν έναν μήνα μετά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή απαντά στην ερώτηση των τριών βουλευτών.

«Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο μας», ήταν η επίσημη απάντηση Βρούτση. Διευκρινίζει ωστόσο ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, «ιδίως αυτές που αφορούν στην προϋπόθεση της 20ετούς διαμονής στη χώρα και στη λήψη σύνταξης από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό». 

Η πρόταση Βεργίνη

Για τους 23.000 ομογενείς που έχουν μείνει «ξεκρέμαστοι» ο διοικητής του ΟΓΑ είχε καταθέσει μελέτη-πρόταση ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά και σε βάθος τριετίας η σύνταξη.

Η πρόταση Βεργίνη, σε σχέση με τα όσα ισχύουν τώρα, διαφοροποιείται σε δυο σημεία: Πρώτον, χαλαρώνει το κριτήριο παραμονής στην Ελλάδα από τα 20 στα 10 χρόνια. Και δεύτερον, για όσους λαμβάνουν ήδη κάποια σύνταξη από τη χώρα προέλευσής τους δεν θα χάνουν το βοήθημα του ΟΓΑ, αλλά από το ποσό που δικαιούνται θα αφαιρείται το ποσό που λαμβάνουν από τη χώρα προέλευσης. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Διαβάστε ακόμα:

«Δεν ξέρω, δεν άκουσα» για τις συντάξεις των Ποντίων