16 Αύγουστος 2014, 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Οι ποδηλάτες της Σουμελά εκπλήρωσαν το τάμα

  • Οι ποδηλάτες της Σουμελά εκπλήρωσαν το τάμα

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο βρέθηκαν στη λειτουργία στην Τραπεζούντα. Είχαν ξεκινήσει με ποδήλατο από την Παναγία στο Βέρμιο (φωτογραφίες - βίντεο: Χρήστος Μπουκόρος)

Ήταν 31 Ιουλίου όταν τρεις άνδρες μάζεψαν τα πράγματά τους, την πίστη τους και ανέβηκαν στα ποδήλατά τους για να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι ζωής: να συνδέσουν ποδηλατώντας την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και με την Σουμελά στη Τραπεζούντα. Και τα κατάφεραν. 

Μετά από περίπου 2.000 χιλιόμετρα ο 47χρονος Παντελής Τζερτζεβέλης, ο 41χρονος Βασίλης Γιοσμάς και ο 67χρονος Παναγιώτης Σωτηριάδης «με τη βοήθεια της Παναγιάς», όπως λένε οι ίδιου, έφτασαν στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Μαζί τους κουβάλησαν όχι μόνο τα δικά τους τάματα αλλά και τάματα αγνώστων που τους σταματούσαν στον δρόμο και τους εμπιστεύονταν αφιερώματα. Στην χθεσινή λειτουργία άναψαν και τα κεριά που έφεραν από το Βέρμιο. 


Με αφετηρία τη Σινώπη η ομάδα μπαίνει στην Τραπεζούντα

Σε όλο το ταξίδι την ομάδα των ποδηλατών συμπλήρωσε ο Χρήστος Μπουκόρος στον ρόλο του φωτογράφου και ο Γιάννης Κυφωνίδης στο αυτοκίνητο συνοδείας. Όπως λέει ο Παντελής Τζερτζεβέλης το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής ήταν τα βουνά που έπρεπε να διασχίσουν στην Τουρκία 200 χιλιόμετρα μετά την Κωνσταντινούπολη και μέχρι τη Σινώπη. «Η Παναγία μας βοήθησε, μας έδινε δύναμη να γυρίσουν τα πόδια μας. Ό, τι είχαμε και δεν είχαμε το δώσαμε», προσθέτει. 

Ο Παντελής χαρακτηρίζει ως υποδειγματική τη συμπεριφορά των Τούρκων, οι οποίοι όχι μόνο δεν δημιούργησαν προβλήματα, αλλά αντίθετα μέλη από ποδηλατικές και φυσιολατρικές ομάδες έκαναν ό, τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους Θεσσαλονικείς. Συνέβαλαν, μάλιστα, στην προβολή του εγχειρήματος στα τουρκικά ΜΜΕ και έτσι σε πολλές πόλεις κόσμος ερχόταν να τους προϋπαντήσει. «Έκανα φίλους καθ' οδόν από το πουθενά», σημείωσε. 

Χορηγός επικοινωνίας pontos-news.gr 

Διαβάστε ακόμα:

Οι ποδηλάτες της Σουμελά φωτογραφίζουν τον Εύξεινο Πόντο

Οι ποδηλάτες της Σουμελά στην αγκαλιά του Εύξεινου Πόντου (φωτογραφίες)