15 Αύγουστος 2014, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Θεία Κατάνυξη στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. (φωτογραφίες)

  • Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Περιστέρι - Αναλυτικό πρόγραμμα

Πανηγυρικές εκδηλώσεις και συλλείτουργο.

Του απεσταλμένου μας

Ημέρα ύψιστης θρησκευτικής κατάνυξης για τον ορθόδοξο ελληνισμό η σημερινή –η Κοίμηση της Θεοτόκου- και οι πιστοί προσέρχονται στη Χάρη Της όπου υπάρχουν Έλληνες, από το προσκύνημα του Πόντου μέχρι τις πιο μικρές εκκλησίες που έστησαν μεταναστεύσαντες σε Αμερική, Αυστραλία και αλλού.

Στους ναούς του χριστιανισμού λειτουργούνται σήμερα οι πιστοί ελπίζοντας στην προστασία και τη φροντίδα Της.

Οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα άρχισαν από χθες με επίκεντρο για τον ποντιακό ελληνισμό την Παναγία Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου.

Με μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου, μια γιορτή που οι Πόντιοι τιμούν ιδιαιτέρως, λόγω και της ιστορίας της Μονής και της εικόνας της.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες βοήθησαν τους προσκυνητές και χθες, παραμονή της Κοιμήσεως και σήμερα, ημέρα εορτής της Παναγίας.

Στο χθεσινό Μεγάλο Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κίτρους και Πιερίας Γεώργιος και στη σημερινή Θεία Λειτουργία, ο μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος.

Συγχοροστάτησαν ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο Κυδωνείας και Αποκορώνου (Χανίων) Δαμασκηνός και ο Μολδαβίας Νικόδημος.

Πιστοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνέρευσαν στο Βέρμιο και παρακολούθησαν με ευλάβεια τη λειτουργία και την περιφορά της εικόνας η οποία έγινε και την παραμονή και σήμερα, μετά τη λειτουργία.

Τιμές απέδωσε η Β΄ Μοίρα Καταδρομών που ανήκει στην Α΄ Μεραρχία και οι μουσικοί της 9ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Στις εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ορφανός και τη Βουλή ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Παραβρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία και πήραν μέρος στην περιφορά της εικόνας της Παναγίας ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Καμμένος, η νέα Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπερειφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βεροίας, οι βουλευτές Απόστολος Βεζυρόπουλος της ΝΔ και Ραχήλ Μακρή και Γαβριήλ Αβραμίδης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γιοβανόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γ. Αποστολίδης, οι επιχειρηματίες Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Μελισσανίδης. Τους επισήμους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά, Γιώργος Τανιμανίδης.

Ποντιακά συγκροτήματα ενθουσίασαν τους επισκέπτες της Μονής.

Πριν από λίγο, μπροστά στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας και των αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου από το inveria.gr

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Gallery