14 Αύγουστος 2014, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Οι ποδηλάτες της Σουμελά φωτογραφίζουν τον Εύξεινο Πόντο

  • Οι ποδηλάτες της Σουμελά φωτογραφίζουν τον Εύξεινο Πόντο

Η Σαμψούντα, η Φάτσα και τα Κοτύωρα μέσα από τα μάτια των τριών ποδηλατών. 

Ο Δεκαπενταύγουστος θα βρει την ομάδα των τριών ποδηλατών στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπως ακριβώς ήταν το τάμα που έκαναν προτού ξεκινήσουν στις 31 Ιουλίου από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. 

Τα τελευταία χιλιόμετρα πριν από την Τραπεζούντα μας μεταφέρει με λόγια ο Παντελής Τζερτζεβέλης και με φωτογραφίες ο Χρήστος Μπουκόρος: 

«Η 13η μέρα ξεκίνησε με πρωινή γυμναστική σε έναν χώρο έξω από την Σαμψούντα. Με τα απαραίτητα στις τσέπες μας ξεκινούσαμε να γυρίζουμε τα πετάλια μας κάπως αργά. Διανύσαμε περίπου 7 χλμ. και δεν είχαμε ακόμη ανεβάσει τον ρυθμό μας. Το πνεύμα μας ήταν πρόθυμο αλλά τα πόδια μας δεν άκουγαν. Μέσα σε λίγη ώρα όμως από τα πολλαπλά κορναρίσματα και τα επιφωνήματα των διερχόμενων οχημάτων πήραμε δύναμη φορτώσαμε τον δίσκο μας και με τέμπο αρχίσαμε να καταπίνουμε τα 145 χιλιόμετρα της ημέρας».  

«Το πέρασμα από την παλαιά και ιστορική πόλη του Πόντου Φάτσα μας έφερε πολύ κοντά στην θάλασσα. Πρόκειται για  μια σύγχρονη πόλη με 145.000 κατοίκους. Είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, αποτελεί τουριστικό προορισμό και συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα μέσα από ένα δίκτυο περιηγητικών διαδρομών που απλώνονται σε μήκος 500 χλμ. Τα μάτια μας ψάχνουν με αγωνία να εντοπίσουν κάποια παλιά σπίτια που ίσως είχαν απομείνει από την παλαιά ιστορική περίοδο. Μάταια όμως! Το μποτιλιάρισμα που συναντήσαμε και η πολυκοσμία σε όλη την διάρκεια που διασχίζαμε την πόλη απαιτούσαν όλες τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση». 

«Με το πέρασμα του τούνελ μία άλλη εικόνα αναδύθηκε μπροστά μας. Ένα ορεινό τοπίο που με τίποτε δεν θύμισε την διαδρομή που ξεκινήσαμε μας οδηγούσε προς την θάλασσα. Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία του ταξιδιού να σε μεταφέρνει συνεχώς σε άλλη διάσταση αλλά και διάθεση όπως εμείς, που δροσιστήκαμε λίγο καθώς κατηφορίζαμε, μιας και ο καυτός ήλιος και σήμερα μας στράγγισε».

«Τα  Κοτύωρα απλώνονταν μπροστά μας αποσπώντας τέτοια επιφωνήματα που μας έκαναν να ξεχάσουμε την κούραση μας. Σύγχρονη πόλη, μεγάλη, οργανωμένη και πολύ όμορφη. Το μεγάλο τελεφερίκ μεταφέρει από το μηδέν της θάλασσας τον επισκέπτη επάνω στο όρος Μποζτεπέ δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη για μια άλλη “ματιά”».

«Η θέα της απέραντης και καλά οργανωμένης παραλίας έσφυζε από ζωή! Αποφασίσαμε να κάνουμε μια βουτιά στα νερά του Εύξεινου και να απολαύουμε την θέα της πόλης που μας είχε μαγέψει από την πρώτη κιόλας ματιά. Από εδώ η Τραπεζούντα απέχει 180 χλμ. τα οποία αναμένεται να είναι και δύσκολα».

«Η είσοδος στην Τραπεζούντα από όλους μας θα είναι μια άλλη εμπειρία που ξεπερνά τα γήινα σύνορα και επεκτείνεται στα ουράνια!», καταλήγει ο Παντελής στην ανταπόκρισή του για την 13η ημέρα του μεγάλου ταξιδιού. 

Χορηγός επικοινωνίας pontos-news.gr 

Διαβάστε ακόμα: 

Οι ποδηλάτες της Σουμελά στην αγκαλιά του Εύξεινου Πόντου (φωτογραφίες)

Στην Κωνσταντινούπολη έφτασαν οι ποδηλάτες της Σουμελά (φωτογραφίες)

Στον Έβρο οι ποδηλάτες της Σουμελά κοιτάζουν ανατολικά (φωτογραφίες)

Αυτή είναι η ομάδα που θα ποδηλατήσει μέχρι την Τραπεζούντα

Στην Παναγία Σουμελά με ποδήλατο: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ταξίδι