13 Αύγουστος 2014, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Οι ποδηλάτες της Σουμελά στην αγκαλιά του Εύξεινου Πόντου (φωτογραφίες)

  • Οι ποδηλάτες της Σουμελά στην αγκαλιά του Εύξεινου Πόντου (φωτογραφίες)

Η ομάδα που ξεκίνησε από το Βέρμιο σε απόσταση αναπνοής από την Τραπεζούντα (φωτογράφος Χρήστος Μπουκόρος)

Κάτι περισσότερο από 24 ώρες απομένουν στην ομάδα των τριών ποδηλατών για να εκπληρώσει το τάμα της να ανάψει ένα κερί στη Σουμελά της Τραπεζούντας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Οι Παντελής Τζερτζεβέλης, Παναγιώτης Σωτηριάδης και Βασίλης Γιοσμάς που ξεκίνησαν από τη Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο με σκοπό να διανύσουν 1.890 χλμ. σε δυο ρόδες βρίσκονται ήδη στον Εύξεινο Πόντο.

Διαβάστε πώς περιγράφει ο Παντελής Τζερτζεβέλης τις τελευταίες ημέρες του ταξιδιού που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως ταξίδι ζωής. 

«Η Κυριακή ήταν η μέρα των Προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Περιμέναμε να ακούσουμε την πρωινή προσευχή από τα μεγάφωνα που υπάρχουν επάνω σε όλα τα Μουσουλμανικά Τεμένη, αλλά μάταια γιατί είχε διακοπή ρεύματος. Κατά την αποχώρησή μας τα παιδιά της γειτονιάς που ξύπνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη μέρα μας χαιρετούσαν με τα μάτια τους να είναι κεντραρισμένα επάνω στα φανταχτερά μας ποδήλατα! Ο μικρός Ιμπραήμ, που φορούσε ακόμη το καπέλο που του χάρισε ο Βασίλης, ζητούσε ένα αυτόγραφο προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την παιδική του ανάμνηση για όσο επιθυμούσε. Το πρωινό μας το απολαύσαμε on the road σε μία τοποθεσία πανοραμική ψηλότερα από την Κασταμονού όπου ο καθαρός αέρας ξυπνούσε όλες τις αισθήσεις μας».

«Στα 110χλμ αποφασίσαμε να κάνουμε μια στάση καθώς μείναμε από φαγητό και νερό με την θερμοκρασία να είναι στους 35 βαθμούς. Λίγο ξαποστάσαμε και μας πήρε ο ύπνος. Έστω και 5 λεπτά κάποιες φορές είναι πολύτιμα για να πάρει ο άνθρωπος έστω και μία ανάσα! Το δροσερό αεράκι μας τράβηξε μέχρι την διασταύρωση για την Σαμψούντα που από εκείνο το σημείο απείχε 245 χλμ. Παρακάμψαμε μέσω Baku ,ενός περάσματος όπου η μεγάλη ευθεία οδός των 10χλμ έβγαζε σε ένα εκπληκτικό διάσελο που φαινότανε ο Εύξεινος Πόντος. Τα πόδια μας ποδηλατούσαν γρηγορότερα αν και καταπονημένα. Οι κατηφοριές μας έδωσαν άλλο αέρα μέχρι που η οδός έγινε ταχείας κυκλοφορίας με τούνελ μόλις 10 χλμ έξω από την πόλη της Σινώπης που θύμιζε μια πόλη όπως η Σύρος».

«Η πανσέληνος φώτισε και τα όνειρά μας που βγήκαν αληθινά. Την Δευτέρα με 31 βαθμούς αφήναμε πίσω μας την Σινώπη ποδηλατώντας με ελαφριά πατήματα τουλάχιστον για 1,5 ώρα. Τα πόδια μας, που δεν έλεγαν να ξυπνήσουν, περιστρέφονταν λίγο νωχελικά. Η τελευταία ανηφόρα μας οδήγησε σε ένα τούνελ 1,5χλμ όπου διασχίσαμε πάνω από το βοηθητικό πεζοδρόμιο. Όχι και τόσο καλή εμπειρία θα έλεγα, καθώς τα αυτοκίνητα σε προσπερνούνε έχοντας μεγάλη ταχύτητα και θόρυβο που πραγματικά σου παίρνει το κεφάλι».

«Η μεγάλη κατηφορική διαδρομή στην συνέχεια μας έφερνε ακόμη πιο κοντά στην περιοχή της Σαμψούντας που απείχε μόλις 40 χλμ. Γεμάτοι ικανοποίηση ποδηλατούσαμε καθώς την σημερινή ημέρα μας χαιρέτησαν οι περισσότεροι οδηγοί. Μάλιστα από ένα διερχόμενο φορτηγό ο οδηγός του φώναξε την λέξη Yunan και στην συνέχεια πάτησε την κόρνα του όπως έκαναν και τόσοι άλλοι που μας γνώριζαν. Οι περισσότεροι μας έχουν μάθει από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και από το διαδίκτυο που στην γειτονική χώρα τα νέα τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός».

«Η αναζήτηση καταλύματος μας οδήγησε λίγο έξω από το κέντρο της πόλης όπου συναντήσαμε την Ελένη, μια Ελληνίδα αρχαιολόγο που κάνει το διδακτορικό της στην Τουρκία ταξιδεύοντας μέσα στον χρόνο! Μια τυχαία συνάντηση με ένα Ελληνικό γκρουπ που έφτασε εδώ από το Λαύριο, μας χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς φόρτισαν λίγο ακόμη το ηθικό μας που, ανέβηκε στα ουράνια».

«Η αποψινή πανσέληνος φώτιζε και πάλι τον Εύξεινο Πόντο που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική του καθώς θα δεχθεί τα καραβάνια των πιστών που θα παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας του όρους Μελά», καταλήγει ο Παντελής.

Χορηγός επικοινωνίας pontos-news.gr

Διαβάστε ακόμα:

Αυτή είναι η ομάδα που θα ποδηλατήσει μέχρι την Τραπεζούντα

Στην Παναγία Σουμελά με ποδήλατο: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ταξίδι

Στον Έβρο οι ποδηλάτες της Σουμελά κοιτάζουν ανατολικά (φωτογραφίες)

Στην Κωνσταντινούπολη έφτασαν οι ποδηλάτες της Σουμελά (φωτογραφίες)