12 Αύγουστος 2014, 12:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Σαμψούντα: Αμαρτία να χορεύουν μαζί γυναίκες και άνδρες!

  • Σαμψούντα: Αμαρτία να χορεύουν μαζί γυναίκες και άνδρες!

Ανησυχητική προσπάθεια του σκληρού Ισλάμ να ελέγξει και να καθοδηγήσει ακόμα και τις υγιείς στιγμές κοινωνικοποίησης των ανθρώπων.

Στο πανηγύρι που γίνεται στο παρχάρι του όρους Σις, στο Σάλπαζαρί της Τραπεζούντας, χιλιάδες άτομα εδώ και εκατοντάδες χρόνια συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν μαζί, όπως μόνον οι Πόντιοι ξέρουν. Σε αυτό το πανηγύρι που έγινε το περασμένο Σάββατο, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του Ευξείνου Πόντου, άνδρες και γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές έκαναν αλυσίδα και χόρεψαν επί ώρες σε μια γιορταστική διάθεση. Τους την «χάλασε» όμως ο βοηθός του μουφτή Σαμψούντας Χαϊρετίν Οζτούρκ όταν, ανεβαίνοντας στο βήμα για να απευθύνει ευλογία και χαιρετισμό, τους προέτρεψε να μην χορεύουν μαζί άνδρες και γυναίκες «γιατί είναι αμαρτία».

«Είναι καθήκον μου να σας προειδοποιήσω γιατί θα λογοδοτήσω στον Αλλάχ. Ακόμα και αν ο διπλανός σας είναι ο αδερφός σας, δεν μπορεί να πιάνεστε χέρι-χέρι και να χορεύετε. Εάν οι γυναίκες χορεύουν μεταξύ τους, τότε με βάση το Ισλάμ δεν είναι βλαβερό. Χορεύουν μεταξύ τους και βλέπουν τους εαυτούς τους. Ακόμη και εγώ ως μουφτής Σαμψούντας αυτόν τον χορό των γυναικών δεν μπορώ να τον βλέπω. Εσείς, καθόλου δεν πρέπει να τον βλέπετε. Δηλαδή, γυναίκες θα χορεύουν και γυναίκες θα βλέπουν... Σύμφωνα με το Ισλάμ, το να χορεύουν μαζί άντρες και γυναίκες είναι αμαρτία και θα υπάρξει λογοδοσία για αυτό. Τα τουρκικά παραδοσιακά τραγούδια δεν θα θεωρηθούν άσεμνα.»

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από dha.com.tr