11 Αύγουστος 2014, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Πώς συνδέεται ο Ηρακλής με την Αρητιάδα νήσο του Πόντου

  • Πώς συνδέεται ο Ηρακλής με την Αρητιάδα νήσο του Πόντου

Θρύλοι μιας νησίδας που παραλίγο να πέσει θύμα ανεξέλεγκτης εισβολής τουριστών.

Βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την Κερασούντα και είναι ένα νησί με ιστορία. Εδώ φαίνεται να ναυάγησαν οι γιοι του Φρίξου (από το μύθο του Φρίξου και της Έλλης) αλλά και να κατέληξαν μετά από μακρύ ταξίδι τα σιδερένια πουλιά που έδιωξε ο Ηρακλής από τη Στυμφαλία: οι Στυμφαλίδες Όρνιθες! Μαρτυρεί στα Αργοναυτικά του ο Απολλώνιος ο Ρόδιος: «Κατά δε την Αρητιάδα νήσον υιοί Φρίξου εναυάγησαν, ένθα ην και τα σιδερόπτερα όρνεα».

Στο νησάκι κατά την αρχαιότητα υπήρχε ναός αφιερωμένος στον θεό του πολέμου Άρη, εξού και το όνομα Αρητιάς. Σπαράγματα αρχαίων κατασκευών επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ιστορία του νησιού που κινδύνευσε να απογυμνωθεί από κάθε μαρτυρία της προηγούμενης ζωής του εξαιτίας των τουριστών που το κατέκλυζαν για χρόνια. Ομοίως απειλήθηκε και η πανίδα
– κυρίως πτηνά.

Σήμερα η Αρητιάς έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και προστατεύεται. Η επίσκεψη γίνεται υπό την επιτήρηση των φυλάκων και απαγορεύονται η κατασκήνωση, το άναμμα φωτιάς αλλά και κάθε είδους οχλαγωγία ώστε να μην ενοχλούνται τα θαλασσοπούλια που βρίσκουν εκεί καταφύγιο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr