12 Αύγουστος 2014, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο – Το εορταστικό πρόγραμμα και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

  • Έτοιμη η Κύπρος να υποδεχθεί για πρώτη φορά την εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο αναμένεται να βρεθούν και φέτος χιλιάδες ορθόδοξοι χριστιανοί την παραμονή και ανήμερα του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Η εκκλησία στο Βέρμιο χτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης μονής στο όρος Μελά. Μαζί τους έφεραν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Την πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου διοργανώνουν εφέτος την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καστανιά Ημαθίας το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Ζωντανή η ψυχή του Πόντου

«Οι πρόγονοί μας κι εμείς σε μικρογραφία ανιστορήσαμε τον Πόντο στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου. Εκεί κρατείται ζωντανή η ψυχή του Πόντου. Εκεί σε συνεργασία με νέες και νέους εθελοντές από το Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας οργανώνουμε το πανηγύρι, διατηρώντας επίκαιρες τις αρχές του αλησμόνητου Πόντου», περιγράφει στην εφημερίδα Μακεδονία ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν εθελοντικά 50 νέοι και νέες, εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής, του θεσμού του 16ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, και με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν» και θα «φρουρούν» τη σεπτή εικόνα της Σουμελιώτισσας.


Το εορταστικό πρόγραμμα

Την παραμονή, Πέμπτη 14 Αυγούστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 4:00 μ.μ. διανομή νηστίσιμης σούπας, στις 6:00 μ.μ. μέγα Εσπερινό μετ’ αρχιερατικής συγχοροστασίας στην ιερά μονή, ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας.

Στις 9:00 μ.μ. θα γίνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.

Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 7 π.μ. θα τελεστούν όρθρος και πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος.

Στις 9:45 π.μ. θα αρχίσει η προσέλευση των προσκεκλημένων και στις 10:30 η επίσημη λιτάνευση της αγίας εικόνας και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Ακολουθούν στις 12:30 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.

Οφίκιο - υποτροφίες

Στον μητροπολίτη Παντελεήμονα θα απονεμηθεί το υψίστης σημασίας οφίκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα 20 χρόνια προσφοράς στην Παναγία Σουμελά.

Επίσης για ακόμα μία χρονιά θα δοθεί υποτροφία από το πανελλήνιο προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε αριστεύσαντα/σασα μαθητή/τρια του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.
Στις εκδηλώσεις την πολιτεία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός.

Κυκλοφοριακά μέτρα

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας κατά τη θρησκευτική πανήγυρη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά θα μονοδρομηθεί το τμήμα της δημοτικής οδού από διασταύρωση Γκέκα - Παναγία Σουμελά - Καστανιά - διασταύρωση Γρα-Γρου, από τις 2:00 μ.μ. της 13/08/2014 έως τις 6:00 π.μ. της 18/08/2014.

Το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η είσοδος και κίνηση των οχημάτων στην πλατεία και τον περίβολο της Ιεράς Μονής και στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ της διασταύρωσης της δημοτικής οδού προς Καστανιά και της Ιεράς Μονής, πλην οχημάτων ανεφοδιασμού, προσκεκλημένων και υπηρεσιακών.

Το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται ακόμη η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε όλο το μήκος του οδοστρώματος της δημοτικής οδού που συνδέει την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (από διασταύρωση «Γκέκα») με το χωριό Καστανιά (διασταύρωση Γρα-Γρου), καθώς και στο τμήμα της οδού (από διασταύρωση έμπροσθεν Ξενώνων) έως Πλατεία που βρίσκεται εντός του κυρίως χώρου της Ιεράς Μονής.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr