11 Αύγουστος 2014, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Οι κάτοικοι της Σινώπης κατά της εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή

  • Οι κάτοικοι της Σινώπης κατά της εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή

Στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού κάλεσαν ειδικούς από τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας να τους μιλήσουν για τους κινδύνους από την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ πολιτισμού της περιοχής είναι αυτό της πόλης Γκέρζε (Κάρουσσα) του νομού Σινώπης, που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Μια πολύχρωμη γιορτή στήθηκε και φέτος, με πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες να δίνουν τα φώτα τους σε εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους αλλά και το λόγο να έχει την πρωτοκαθεδρία μέσα από διαγωνισμούς ποίησης και πεζογραφίας.

Δεν έλειπε φυσικά ούτε η μουσική, και οι συναυλίες ποικίλων σχημάτων προσέλκυσαν πολλούς νέους.

Απαραίτητη βεβαίως και η παρουσία αξιωματούχων, όπως ο νομάρχης Σινώπης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σινώπης Ενγκίν Αλτάι, ο δήμαρχος Σινώπης Μπακί Εργκιούλ και όλοι οι δήμαρχοι του νομού.

«Όχι πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη»

Το φετινό φεστιβάλ είχε μια ξεχωριστή πλευρά. Τοπικές κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην ιστορική Συριάδα Άκρα, το ακρωτήριο της Σινώπης, διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης του κόσμου. Είχαν μάλιστα καλέσει επιστήμονες από την Ιαπωνία, που μετέφεραν στον κόσμο την εμπειρία τους από το τρομερό πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα και τις επιπτώσεις του στους ανθρώπους και τη φύση. Το ατύχημα είχε προκληθεί από σεισμό και τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Η Τουρκία έχει βάλει στόχο να έχει θέσει σε λειτουργία μέχρι το 2023 τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, κοντά στη Μερσίνη, και εκείνον στη Σινώπη. Συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου στη Σινώπη υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σίντζο Άμπε τον Μάιο του 2013. Η επένδυση, από μικτό όμιλο εταιριών τουρκικών και ιαπωνικών, θα είναι της τάξεως των 22 δισ. δολαρίων.

Κατά της κατασκευής και στο Ακούγιου και στη Σινώπη έχουν ταχθεί εκατομμύρια πολίτες – όχι μόνον της Τουρκίας. Και οι δύο περιοχές είναι σεισμογενείς.

Ποια είναι η ιστορική Κάρουσσα  της Σινώπης;

Η Κάρουσσα ήταν αρχαία ελληνική πόλη που διατηρούσε ελληνική κοινότητα μέχρι το 1923, οπότε οι Έλληνες κάτοικοί της υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν λόγω της Ανταλλαγής των πληθυσμών.

Ο Σκύλαξ ο Καρυανδεύς, στο έργο του Περίπλους της θαλάσσης της οικουμένης Ευρώπης και Ασίας και Λιβύης, αναφερόμενος στην περιοχή της Ασσυρίας (στην περιοχή κατοικούσαν οι Λευκοσύροι) αναφέρει και την Κάρουσσα ως εξής:

«Μετά δε Χάλυβας Ασσυρία εστίν έθνος και ποταμός Θερμώδων και πόλις Ελληνίς Θεμίσκυρα, Λύκαστος ποταμός και πόλις Ελληνίς, Άλυς ποταμός και Κάρουσσα πόλις Ελληνίς, Σινώπη πόλις Ελληνίς, Κερασούς πόλις Ελληνίς και Οχέραινος ποταμός, Αρμένη πόλις Ελληνίς και λιμήν, Τετράκις πόλις Ελληνίς.»

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr