7 Αύγουστος 2014, 04:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Πώς προετοιμάζονται οι Τούρκοι για την Παναγία Σουμελά

  • Πώς προετοιμάζονται οι Τούρκοι για την Παναγία Σουμελά

Συσκέψεις αρμόδιων παραγόντων της Τουρκίας για την ασφαλή συμμετοχή των προσκυνητών στη λειτουργία της Παναγίας.

Την ώρα που χιλιάδες χριστιανοί πιστοί προετοιμάζονται για το προσκύνημά τους στη Χάρη της και τη λειτουργία που θα τελέσει για πέμπτη χρονιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη Νομαρχία Τραπεζούντας εντείνονται οι προετοιμασίες που θα εξασφαλίσουν εύρυθμη πραγματοποίηση των ιερών εορτασμών στο όρος Μελά.

Οι προετοιμασίες, που γίνονται υπό την ευθύνη και το συντονισμό της Νομαρχίας, αφορούν τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εκείνων που θα συμμετάσχουν στη λειτουργία, τις μετακινήσεις και τα θέματα υγείας που είναι πιθανόν να προκύψουν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Αντινομάρχη Τραπεζούντας Χαλίλ Ιμπραήμ Έρτεκιν συμμετείχαν ο Έπαρχος Ματσούκας Αλπέρ Μπαλτζί, ο Διευθυντής Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Τραπεζούντας Μαζχάρ Γιλτιρίμαχ, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Νομού Τραπεζούντας Φεϊχάν Κουρνάζ και η Διευθύντρια του Μουσείου Τραπεζούντας Νιλγκιούν Γιλμαζέρ. Επίσης παρόντες ήταν αξιωματικοί της Στρατοχωροφυλακής και της Αστυνομίας και εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών και φορέων.

300 άδειες εισόδου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν λεπτομερώς όλα τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της 15ης Αυγούστου καθώς και λύσεις σε πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την παρουσία του πλήθους στην Μονή και στην περιοχή γενικότερα.

Σχεδιάζεται να δοθούν άδειες για την είσοδο στο εσωτερικό του μοναστηριού σε 300 άτομα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Επίσης αποφασίστηκε να αναλάβουν υπηρεσία 300 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την απρόσκοπτη τέλεση της λειτουργίας, ενώ θα έχουν ως αποστολή και την παροχή βοήθειας σε όσους συμμετάσχουν στη λειτουργία.

Υπεύθυνη αρχή για την ασφάλεια στην περιοχή του μοναστηριού θα είναι η Στρατοχωροφυλακή.

«Η Τραπεζούντα να γίνει κέντρο θρησκευτικού τουρισμού», λέει ο Τούρκος αντινομάρχης

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο Αντινομάρχης Τραπεζούντος είπε ότι «Η λειτουργία στη Σουμελά είναι ζήτημα τιμής και γοήτρου για την Τραπεζούντα. Η Τραπεζούντα είναι πόλη των τεχνών και του πολιτισμού. Εμείς θέλουμε οι φιλοξενούμενοί μας να μπορούν να κάνουν τις λειτουργίες τους με κάθε άνεση και ασφάλεια. Εργαζόμαστε σ’ αυτόν τον τομέα και θέλουμε να καταστήσουμε την πόλη μας κέντρο θρησκευτικού τουρισμού. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού οι φιλοξενούμενοί μας θα τελέσουν τα θρησκευτικά τους μυστήρια με κάθε άνεση».

Διάφορες ιστοσελίδες της Τουρκίας που έχουν καλύψει το θέμα των δηλώσεων κάνουν ιστορικές αναφορές στην πορεία της Μονής Σουμελά, υπογραμμίζοντας ότι τα δικαιώματά της διασφαλίζονταν με φιρμάνια των Οθωμανών Σουλτάνων.

Στη φωτογραφία: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος γίνεται δεκτός από τον Αντινομάρχη Τραπεζούντας Έρτεκιν, κατά την άφιξή του στην πόλη στις 14 Αυγούστου 2013.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο.

Διαβάστε επίσης:
-Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά 2014 - Για 5η χρονιά Θεία Λειτουργία στο Ιερό μοναστήρι