7 Αύγουστος 2014, 13:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκέμβριος 2015, 10:20

Ανάβαση στις Άλπεις του Πόντου για Χαλκιδαίους ορειβάτες

  • Ανάβαση στις Άλπεις του Πόντου για Χαλκιδαίους ορειβάτες

Οι Πόντιοι κάτοικοι της περιοχής τούς εντυπωσίασαν με την φιλοξενία τους.

Τη μαγεία του Πόντου και των Ποντικών Άλπεων, που πολλοί γνωρίζουν ως Ποντιακές Άλπεις, είχαν την τύχη να απολαύσουν 26 ορειβάτες της Χαλκίδας για δέκα μέρες, το διάστημα 18-27 Ιουλίου. Εκείνο όμως που τους συγκίνησε περισσότερο ήταν οι φιλόξενοι κάτοικοι της περιοχής που μιλούσαν ποντιακά και τους καλούσαν όλους στα σπίτια τους.

Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού ήταν η Τραπεζούντα, η πρωτεύουσα των Κομνηνών, όπου με συντονίστρια την Μαρδίτσα Σιβίλια, τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας πήγαν στο ναό της Αγίας Σοφίας και στο περιώνυμο Φροντιστήριον Τραπεζούντος. Στη συνέχεια

προσκύνησαν τη Χάρη Της στην Παναγία Σουμελά και τον Άγιος Ιωάννη Βαζελώνα.

Το σπήλαιο Καρατζά που φημίζεται για τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του ήταν ο επόμενος σταθμός. Η ανάβαση έγινε μέσα από εκπληκτικά βοσκοτόπια –παρχάρια- στην κορυφή Μεντερέζ της οροσειράς Κασκάρ (Ποντικές Άλπεις) με τους παγετώνες, ενώ τα 26 μέλη του συλλόγου έκαναν πεζοπορία στον καταρράκτη Παλοβίτ.

Μοναδικής ομορφιάς ήταν οι διαδρομές, πεζοπορικές και ποδηλατικές, στις ορεινές λίμνες Ουζούνγκιολ (Σαράχο) που είναι περιτριγυρισμένες από όμορφα δάση.

Από την περιήγηση στον παραλιακό Πόντο δεν θα μπορούσε να λείπει η Κερασούντα, η σύγχρονη Σαμψούντα, η Αμάσεια με τους λαξευμένους τάφους στους βράχους και την ακρόπολη των Χετταίων, την Χαττούσα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από eoschalkidas.gr