7 Αύγουστος 2014, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Τα αποκαλυπτήρια και η ιδιαιτερότητα του μνημείου Γενοκτονιών στο Θρυλόριο

  • Τα αποκαλυπτήρια και η ιδιαιτερότητα του μνημείου Γενοκτονιών στο Θρυλόριο

Ένα όνειρο για τους Πόντιους Θρυλορίου Κομοτηνής γίνεται πραγματικότητα - Το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Γενοκτονιών Ποντιακού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου.

Η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου, μία ομάδα που μετρά σχεδόν 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας όχι μόνο στα γήπεδα αλλά και στα τοπικά-ποντιακά δρώμενα της Ροδόπης, ολοκλήρωσε την ανέγερση Μνημείου Γενοκτονιών Ποντιακού Ελληνισμού στο γήπεδό της. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν το Σάββατο 9 Αυγούστου στις 21:00, στο πλαίσιο μιας μεγάλης γιορτής που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το σωματείο.

«Πριν από ένα χρόνο μας μπήκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μνημείο αφιερωμένο στα δεινά της ράτσας μας… Είχαμε ακούσει πολλά από τους παππούδες μας που ήρθαν μικρά παιδιά από τον Πόντο στην Ελλάδα και μας μετέφεραν εικόνες θλίψης και πόνου… Χρέος μας να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τις καταβολές μας και την ιστορία μας…» είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ομάδας Μιχάλης Κακουλίδης.

Την ημέρα διεξαγωγής των αποκαλυπτηρίων, που θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, θα γίνουν και οι εξής εκδηλώσεις:

Θα βραβευτεί η «αυτοκρατορική» ομάδα του χωριού που τη δεκαετία 1980-1990 κατόρθωσε να κατακτήσει εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Θα τιμηθεί ο Αναστάσιος Αϊδονόπουλος για την προσφορά του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Θρυλορίου, ο Γιώργος Ορφανίδης για τη βοήθειά του στην ομάδα, και η Χρύσα Μαυρίδου (πρόεδρος του συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» για την προσφορά της στα πολιτιστικά-ποντιακά δρώμενα του Θρυλορίου.

Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση από το θίασο του Χαράλαμπου Αμανατίδη με θέμα το διωγμό και την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η βραδιά θα κλείσει με ποντιακό γλέντι, με τους Πόντιους καλλιτέχνες Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει τιμητικό άγημα από Πυρριχιστές του συλλόγου «Τραντέλλενες Ξάνθης».

Το μνημείο για τους Πόντιους στο Θρυλόριο

Η ιδιαιτερότητα του μνημείου που το κάνει μοναδικό είναι ότι επάνω του απεικονίζονται και μνημονεύονται όλες οι γενοκτονίες που έχουν υποστεί οι Πόντιοι στο πέρασμα των χρόνων. Η Γενοκτονία από τους Τούρκους 1916-1923, με 353.000 νεκρούς, και η Γενοκτονία επί Στάλιν το 1949, όπου εξοντώθηκαν 38.000 Πόντιοι.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr