2 Αύγουστος 2014, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Στα μαγικά Κοτύωρα η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει (φωτογραφίες)

  • Στα μαγικά Κοτύωρα η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει (φωτογραφίες)

Κάστρο του 3ου αιώνα π.Χ. και οικισμοί έρχονται στο φως. 

Στα Κοτύωρα, και ειδικότερα στον οικισμό Μπαγιαντί (Bayadı), που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι σε εξέλιξη  η πρώτη οργανωμένη αρχαιολογική ανασκαφή η οποία τελεί υπό την ευθύνη του καθηγητή Σουλεϊμάν Γιουτζέλ, της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γκαζί.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι στην περιοχή που ήταν γνωστή ως Κουρούλ Καγιαλιγί ανακαλύφθηκε ένα κάστρο του οποίου η κατασκευή ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ.

Από τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί κατά τις ανασκαφές προκύπτει ότι πρόκειται για ένα κάστρο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως οικισμός με θρησκευτικές και εμπορικές δραστηριότητες, ενώ εξυπηρέτησε και στρατιωτικούς σκοπούς.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί και έχουν έλθει στο φως υδραγωγοί και αποθηκευτικοί χώροι, ενώ εσχάτως η ανασκαφική ομάδα έφτασε και στο κυρίως κτίριο του κάστρου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιουτζέλ, οι ανασκαφές υπολογίζεται να διαρκέσουν είκοσι χρόνια. Από την επόμενη χρονιά όμως αναμένεται να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος στο κοινό, με στόχο να γίνει (ένας ακόμα) τουριστικός προορισμός.

Τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου σχεδιάζεται να εκτεθούν σε μουσείο που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στην περιοχή.

Κατά τα φαινόμενα, το τουρκικό κράτος απέφευγε μέχρι πρόσφατα να δώσει άδεια για αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Πόντου για να μην αποκαλυφθεί η πραγματική ιστορία της περιοχής, ασφαλώς πολύ προγενέστερη της ύπαρξης των Τούρκων εκεί. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr