15 Αύγουστος 2014, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Ολοκληρώθηκε η 5η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

  • Ολοκληρώθηκε η 5η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Με συγκίνηση και κατάνυξη για 5η χρονιά η λειτουργία στην Τραπεζούντα.

Στο λουσμένο από το φως του ήλιου πανέμορφο μυστικιστικό σκηνικό που έφτιαξε η φύση για να αγκαλιάσει την ιερή μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, εκατοντάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Πόντιοι και μη παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος για 5η συνεχή χρονιά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Με ζωγραφισμένη τη συγκίνηση στα πρόσωπα τους ποίμνιο και ιερωμένοι γιόρτασαν τον Δεκαπενταύγουστο, στο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού που 16 αιώνες τώρα είναι εκεί για να θυμίζει σε όλους ότι οι Πόντιοι έχουν ψυχή και μνήμη, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Μιλώντας, λίγο πριν τη Θεία Κοινωνία, στους πιστούς που έφθασαν στην Τραπεζούντα με λεωφορεία, αεροπλάνα και με ποδήλατα, ο Πατριάρχης καλωσόρισε όλους όσοι κατάφεραν να πάνε στο προσκύνημα και έστειλε «Χαιρετίας» σε εκείνους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη χάρη της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους τρεις ποδηλάτες που έφυγαν από τη Παναγία Σουμελά του Βερμίου και έφθασαν στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας καλύπτοντας απόσταση σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων.

Στο κήρυγμα του, που έγινε στα ελληνικά και τα τουρκικά όπως συνηθίζεται, μεταξύ άλλων είπε ότι η ερήμωση της μονής με τον ξεριζωμό των Ποντίων ισοδυναμούσε μόνο «με κοίμηση και όχι με θάνατο», αφού ο ποντιακός ελληνισμός πήρε μαζί του τη δύναμη της ιεράς μονής στα πέρατα του κόσμου και μετέφερε το μήνυμά της από γενιά σε γενιά.  Η χάρη της, βοήθησε τους Ποντίους να προκόψουν όπου κι αν πήγαν μετά τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια εδάφη και δεν επέτρεψε να εξοριστούν από τους εαυτούς τους όπως λέγεται ότι γίνεται με εκείνους που υποχρεώνονται να φύγουν από τον τόπο τους.

Εξάλλου «ο ορθόδοξος λαός των Ποντίων ζυμώθηκε με την μονή στο Όρος Μελά», ένα χώρο όπου «μπορεί να μην ηχεί η καμπάνα αλλά η παρουσία του Θεού είναι έκδηλη». Η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, πρόσθεσε ο Πατριάρχης, είναι σύμβολο ενός άλλου κόσμου, μυστικιστικού. 

Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνόδευσαν οι  Θεοφιλ.Επίσκοποι Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Σιεμιατίτσε κ.Γεώργιος, Ιεράρχης της Εκκλησίας Πολωνίας και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, ενώ στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν και εκπρόσωποι των τουρκικών αρχών, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr