30 Ιούλιος 2014, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Σκοπιανό: Και η Μέρκελ στο παιχνίδι

  • Σκοπιανό: Και η Μέρκελ στο παιχνίδι

Γιατί ο Μάθιου Νίμιτς ξεκινά εκ νέου επαφές.

Ανάλυση.– Κοντεύει ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που άνοιξε η πληγή του Σκοπιανού, με τη γείτονα να ανεξαρτητοποιείται και να αξιώνει το όνομα Μακεδονία σφετεριζόμενη την ιστορική ελληνική ονομασία. Μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματευτικές προσπάθειες και σειρά αποφάσεων όπως η Ενδιάμεση Συμφωνία, το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο και σήμερα ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται ξανά στην Αθήνα έχοντας επισκεφτεί πριν τα Σκόπια.

Στην πΓΔΜ ο Νίμιτς συνάντησε την πολιτική ηγεσία, η οποία διά στόματος του προέδρου της Γκιόργκι Ιβάνοφ ζήτησε και από τα δύο μέρη «εποικοδομητική στάση» και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Στην Αθήνα ο Νίμιτς βλέπει σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα έχει και σειρά άλλων επαφών μέχρι αύριο οπότε αποχωρεί. Η επιλογή του χρόνου των επισκέψεων δεν είναι χωρίς σημασία. Υπάρχει σοβαρή πολιτική πίεση εξαιτίας εντάσεων διεθνώς που καθιστούν αναγκαία για ΗΠΑ και Γερμανία την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του από τα Σκόπια ο ίδιος ο Νίμιτς τόνισε ότι «το ζήτημα της ονομασίας αγγίζει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ενώ πολλές χώρες θέλουν να το δουν να επιλύεται δεδομένων των γεγονότων στον κόσμο».

Ο Νίμιτς ξεκάθαρα δείχνει ποιος ενδιαφέρεται για το Σκοπιανό πλην Ελλάδας και πΓΔΜ. Ειδικά για τον γερμανικό παράγοντα, το τελευταίο διάστημα είδαμε την Άνγκελα Μέρκελ να παρεμβαίνει στο θέμα δύο φορές. Την πρώτη φορά, σε άτυπη συνάντηση πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατικών και της Αλβανίας στο Μπρντό, είχε ζητήσει να βρεθεί συμβιβασμός παραδεχόμενη ότι η διαιώνιση της εκκρεμότητας αποτελεί βάρος για τη Γερμανία. Στη δεύτερη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν αναχωρήσει για διακοπές, είχε πει ότι συζητά με τον Αντώνη Σαμαρά και: «διεξάγω αυτές τις συνομιλίες εμπιστευτικά, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο».

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί θέλουν σταθερά Βαλκάνια γιατί εκεί έχουν επενδύσεις, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύουν και για το νεοσύστατο κράτος του Κοσόβου, καθώς και εκεί, όπως και στην πΓΔΜ, διαβιοί αλβανικός πληθυσμός.

Οι ψυχρές σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ με τη Ρωσία παίζουν επίσης το ρόλο τους στην ανάλυση της εμπλοκής κυρίως της Γερμανίας, που εκπροσωπεί τη Δύση. Πρακτικά το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα εμπλακεί περισσότερο στα Βαλκάνια, κι αυτό θα επιτευχθεί εν μέρει αν η πΓΔΜ ενταχθεί στην Ευρωατλαντική Συμμαχία με ρυθμισμένες τις εκκρεμότητές της με την Ελλάδα.

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε από τα Σκόπια ότι έχει αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας. Εξήγησε ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην πΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφορούν και ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», ο ειδικός διαπραγματευτής είπε ότι στον ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για τέτοια θέματα.

Το μήνυμα πάντως που κατά πληροφορίες επρόκειτο να μεταφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον διαπραγματευτή του ΟΗΕ είναι ότι η Αθήνα έχει κάνει τα βήματα που της αναλογούν και πρέπει πλέον τα Σκόπια να κινηθούν.

Σε ένα θερμό καλοκαίρι ακόμα μία χρονίζουσα υπόθεση που επιστρέφει.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr.