29 Ιούλιος 2014, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Βρέθηκε νερό στο διάστημα;

  • Βρέθηκε νερό στο διάστημα;

Η NASA έχει ενδείξεις για την ύπαρξη νερού σε δορυφόρο του Κρόνου.

Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που έκαναν στο φεγγάρι του πλανήτη Κρόνου, το οποίο φέρει την ονομασία Εγκέλαδος, ανακοίνωσαν επιστήμονες της NASA. Μετά από έρευνες επτά ετών που διενήργησε το διαστημικό σκάφος Cassini, στον παγωμένο Εγκέλαδο εντοπίστηκαν διακριτές οπές πιδάκων νερού (γκέιζερ), 101 συνολικά, που παραπέμπουν στην πιθανή ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Είναι γνωστό ότι σε αυτή τη μορφή το νερό μπορεί να συντηρήσει ζωή. Και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι αυτό φτάνει μέχρι την επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου.

Τα γκέιζερ είχαν καταγραφεί από το 2005, όπως αναφέρει η NASA, επιβεβαιώθηκε όμως πλέον από τον εντοπισμό θερμών σημείων περί το άνοιγμά τους ότι προήλθαν από εξατμισμένο θαλασσινό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα του Εγκέλαδου.



«Μόλις είδαμε τα ευρήματα καταλάβαμε αμέσως ότι δεν ήταν η θερμότητα που προκαλούσε τα γκέιζερ αλλά το αντίστροφο», δήλωσε η σύμβουλος της NASA, επικεφαλής της ομάδας απεικόνισης του Cassini, Καρολίν Πόρκο. «Μας λέει επίσης ότι τα γκέιζερ δεν είναι ένα φαινόμενο που ανιχνεύεται κοντά στην επιφάνεια αλλά έχει πολύ βαθύτερες ρίζες».


Ο πλανήτης Κρόνος


Ο πλανήτης Κρόνος


Οι πίδακες στην επιφάνεια του Εγκέλαδου


Οι πίδακες στην επιφάνεια του Εγκέλαδου

(φωτογραφίες - σχεδιαγράμματα: NASA)

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr