29 Ιούλιος 2014, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Ο άνθρωπος που μετράει πτώματα στη Γάζα

  • Ο άνθρωπος που μετράει πτώματα στη Γάζα

Μια δουλειά που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Το τηλέφωνο δεν σταματά ποτέ να χτυπά. Ούτε τη νύχτα. Ποια νύχτα; Εκείνες τις δυο ώρες που κοιμάται στο στρώμα του γραφείου του στα Επείγοντα του νοσοκομείου Σίφα, το οποίο χτυπήθηκε χθες από ισραηλινά αεροσκάφη; Γιατί ο Άσραφ αλ Κούντρα έχει να πάει στο σπίτι του τρεις εβδομάδες. Τόσο έχει να δει από κοντά τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του. Και πότε να προλάβει, όταν πρέπει να απαντάει σε τουλάχιστον 700 τηλεφωνήματα την ημέρα;

Ο 41χρονος Παλαιστίνιος είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δουλειά του έχει να μετράει νεκρούς και τραυματίες. Από τις 8 Ιουλίου, οπότε άρχισε ο νέος γύρος των ισραηλινών επιθέσεων, έχει καταμετρήσει 1.080 νεκρούς και περισσότερους από 6.000 τραυματίες. Και δυστυχώς συνεχίζει να μετράει...

Όταν δεν χτυπάει το τηλέφωνό του, τηλεφωνεί εκείνος στα νοσοκομεία για να μάθει τον δικό τους τραγικό απολογισμό. «Ο εχθρός έχει τρελαθεί, η μια καταστροφή έρχεται μετά την άλλη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προβλέποντας αυτό που συνέβη λίγες ώρες αργότερα. «Χτύπησαν το νοσοκομείο Αλ-Ουάφα, το Σαχάντα και το Ευρωπαϊκό. Δεν αμφιβάλλω ότι θα χτυπήσουν και εμάς».

Κάποια στιγμή, μέσα στη μέρα, μιλάει με την γυναίκα του στο τηλέφωνο. «Μου λείπουν» λέει, αναφερόμενος στην οικογένειά του την οποία κάνει μεγάλο κόπο για να φροντίσει. Παρά τη σημαντική θέση του, ο Κούντρα (που προσφάτως πήρε το πτυχίο του γιατρού) έχει να πληρωθεί αρκετούς μήνες.

Μέχρι πριν από δυο μήνες εργαζόταν και ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας που ήλεγχε η Χαμάς, αλλά η ισλαμιστική κυβέρνηση δεν έχει πλέον κονδύλια για να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους της.

Κάθε βράδυ δίνει συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο και ενημερώνει για τους αριθμούς των θυμάτων και των τραυματιών ενώ δίνει και τα ονόματά τους. Νωρίτερα έχει φροντίσει όλα αυτά να «φύγουν» στα αραβικά ΜΜΕ, το Twitter και το Facebook. «Τα στατιστικά που δίνουμε είναι ακριβή και αντικειμενικά» λέει.

Ο Άσραφ αλ Κούντρα είχε την πρώτη μεγάλη εμπειρία του από μεγάλης κλίμακας σύγκρουση τον Νοέμβριο του 2012, όταν 177 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια οκταήμερων ισραηλοπαλαιστινιακών εχθροπραξιών. Ωστόσο αυτή τη φορά νιώθει να επηρεάζεται πολύ.

«Βλέπω πτώματα όλη την ώρα» λέει. Εκείνο όμως που τον πειράζει πιο πολύ είναι όταν βλέπει να φέρνουν στο νοσοκομείο κομματιασμένους από τις βόμβες γυναίκες και παιδιά. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο…

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr