27 Ιούλιος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Αγόρασέ το Σαμ: Το πιάνο της «Καζαμπλάνκα» βγαίνει στο σφυρί

  • Αγόρασέ το Σαμ: Το πιάνο της «Καζαμπλάνκα» βγαίνει στο σφυρί

Και μπορεί να το αποκτήσει όποιος είναι σε θέση να κόψει επιταγή με επταψήφιο νούμερο!

«Παίξε Σαμ», ήταν η εντολή που έδινε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην θρυλική ταινία «Καζαμπλάνκα», σε μια σκηνή που για τους σινεφίλ, και όχι μόνο, θεωρείται κλασική. Έτσι, ο καθισμένος στο πιάνο Ντούλι Γουίσον, που υποδύεται τον πιανίστα Σαμ, ξεκινά να παίζει το «As time goes by» για τον έρωτα του Μπόγκαρντ με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Το πιο… ρομαντικό πιάνο όλων των εποχών αναμένεται να βγει στο σφυρί το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη από τον Bonhams. Αν και η είδηση της πώλησης ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες το ενδιαφέρον των συλλεκτών είναι ήδη μεγάλο. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του οίκου θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο αγοραστής στην επιταγή που θα κόψει θα συμπληρώσει επτά ψηφία! Το 2012 παρόμοιο μουσικό όργανο επίσης από τη «Καζαμπλάνκα» κατάφερε να πιάσει τα 602.500 δολάρια.

Αλλά δεν είναι μόνο η συναισθηματική αξία που ανεβάζει την τιμή, αλλά και  η καλλιτεχνική. Οι εμπειρογνώμονες που το εξέτασαν θεωρούν ότι οι μελωδίες που βγάζει είναι εξαιρετικές. Άλλωστε το 2006 το πιάνο του Σαμ είχε χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη συναυλία αφήνοντας με τις ηχητικές του επιδόσεις τις καλύτερες εντυπώσεις.



Στην ίδια δημοπρασία οι μανιώδεις συλλέκτες θα μπορέσουν να «κονταροχτυπηθούν» και για μια σειρά άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με το θρυλικό φιλμ. Όπως για παράδειγμα, έγγραφα και διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία, το τελικό σχέδιο του σεναρίου αλλά και πόρτες από το εμβληματικό καφέ του Ρικ.

Ακόμα, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν κοστούμια που φορούσαν η Ρίτα Χέιγουορθ στην «Τζίλντα» αλλά και η Μπάρμπαρα Στρέισαντ στο φιλμ «Yentl» του 1983. «Είναι μια από τις σημαντικότερες συλλογές με αναμνηστικά ταινιών που έχει βγει στο σφυρί εδώ και χρόνια», επισημαίνει η εκπρόσωπος του οίκου Bonhams Κάθριν Γουίλιαμσον.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Guardian