24 Ιούλιος 2014, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης βασανίστηκε επί δύο ώρες πριν πεθάνει

  • ΗΠΑ: Θανατοποινίτης βασανίστηκε επί δύο ώρες πριν πεθάνει

Το κοκτέιλ φαρμάκων που του χορήγησαν δεν τον έπιασε.

Μία ώρα και πενήντα επτά λεπτά έκανε αγώνα δρόμου για να πάρει μια ανάσα. Ήξερε πως πρέπει να πεθάνει γιατί ήταν καταδικασμένος από την πολιτεία της Αριζόνα για τη δολοφονία της πρώην φίλης του και του πατέρα της, αλλά εκείνος προσπαθούσε να «κλέψει» λίγο αέρα. Τον βοηθούσε και το ότι το θανατηφόρο κοκτέιλ που του χορηγήθηκε δεν τον έπιασε, όπως όλους τους άλλους.

Η ένεση στον Τζόζεφ Γουντ χορηγήθηκε στις 13.52 ώρα Αριζόνας αλλά κατέληξε στις 15.49, δηλαδή μια ώρα και πενήντα επτά λεπτά αργότερα, αντί το σύνηθες 10λεπτο μέσα στο οποίο καταλήγουν όλοι οι θανατοποινίτης.

«Οι αρχές των φυλακών της Αριζόνα χορήγησαν την ένεση στις 13:52. Στη 13:57 οι αρχές ανέφεραν ότι ο Γουντ έπεσε σε κώμα αλλά στις 14:02 άρχισε να αναπνέει. Στη 14:03 το στόμα του στράβωσε και συνέχιζε να αναπνέει. Λαχάνιαζε και βογκούσε για περισσότερο από μία ώρα» ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση οι δικηγόροι του, ενώ ο κατάδικος ήταν ακόμα ζωντανός στις 15:02 τοπική ώρα. «Ο Τζόσεφ Γουντ πέθανε περίπου μετά από δυο ώρες και ενώ ένοιωθε και προσπαθούσε να αναπνεύσει για σχεδόν μία ώρα και σαράντα λεπτά» κατήγγειλε ο δικηγόρος του Ντελ Μπαιτς, ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Τομ Χόρν.

Εκτιμάται ότι πριν πεθάνει ο 55χρονος θανατοποινίτης είχε πάρει περισσότερες από 600 ‘κοφτές’  αγωνιώδεις ανάσες!

Στην περίπτωση του Γουντς η πολιτεία της Αριζόνας του χορήγησε το αναισθητικό μιδαζολάμη σε συνδυασμό με την υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης. Ο προφανώς επίπονος τρόπος που τελικά θανατώθηκε ο Γουντς επαναφέρει μια ιδιαίτερα μακρόχρονη διαμάχη στις ΗΠΑ γύρω από την αποτελεσματικότητα και την προέλευση των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Γουντς, 24 ώρες πριν την εκτέλεση του είχε καταγγείλει τον αντισυνταγματικό κίνδυνο να υποφέρει κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του, ελλείψει πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται και τα προσόντα του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για να του χορηγήσει τη φονική ένεση.

Ο Τζόζεφ Γουντ είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της Ντέμπρα Ντίετζ και του πατέρα της Γιουτζίν Ντίετζ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr