23 Ιούλιος 2014, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Πρόκληση από Βρετανό ιστορικό: ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μέθυσος και ο Όμηρος ανύπαρκτος

  • Πρόκληση από Βρετανό ιστορικό: ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μέθυσος και ο Όμηρος ανύπαρκτος

Το BBC φιλοξενεί άρθρο λίβελλο του καθηγητή Αρμάντ Ντ’ Ανγκούρ με τίτλο «Πόσοι από τους ελληνικούς μύθους είναι αληθινοί;». Στο στόχαστρο του, μεταξύ άλλων, ο τρωικός πόλεμος, ο Πυθαγόρας και οι Σπαρτιάτες.

Το όνομα του είναι Αρμάντ Ντ’ Ανγκούρ και είναι καθηγητής στο Jesus College της Οξφόρδης με ερευνητικό πεδίο την κουλτούρα και την λογοτεχνία στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του μιλάει λατινικά από τα επτά του χρόνια και ελληνικά από τα εννέα.

Ο λόγος όμως για τον οποίο ο Ντ’ Ανγκούρ βρίσκεται στο προσκήνιο δεν είναι η ερευνητική του δουλειά αλλά ένα άρθρο που έγραψε και φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του BBC. Στο άρθρο αυτό ο ιστορικός προσπαθεί να εξηγήσει πόσοι από τους ελληνικούς «μύθους» είναι πραγματικοί. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που επιτυγχάνει είναι να μειώσει τον ελληνικό πολιτισμό με ισχυρισμούς όπως ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μέθυσος και ο Όμηρος ανύπαρκτος.

Στο κείμενο του Βρετανού καθηγητή, που μεταξύ άλλων βάζει στο στόχαστρο τον τρωικό πόλεμο, τον Πυθαγόρα και τους Σπαρτιάτες, δεν τεκμηριώνεται με βιβλιογραφία κανένας ισχυρισμός, παρά μόνο παρέχεται ένα… γαργαλιστικό ανάγνωσμα με πιπεράτες αναφορές οι οποίες, όμως, θίγουν. 

Διαβάστε μερικούς από τους «μύθους» που καταρρίπτει ο Βρετανός ιστορικός.

Ήταν ο Αλέξανδρος Μέγας;
Ο Αρμάντ Ντ’ Ανγκούρ επικαλείται πηγές, που δε κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν κοντός, μέθυσος και όταν οργιζόταν δεν διαχώριζε τους εχθρούς από τους φίλους του. Μάλιστα, υποστηρίζει ο καθηγητής, όσο τα χρόνια περνούσαν γίνονταν ολοένα και πιο παρανοϊκός και μεγαλομανής. 

Μύθος ο Όμηρος
«Μπορεί οι Αρχαίοι να ήταν σίγουροι ότι ο Όμηρος υπήρξε και ήταν ο “βάρδος” που έγραψε τα έπη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, όμως τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό για εκείνον», λέει ο Βρετανός καθηγητής. Ισχυρίζεται ότι το μόνο που είναι αλήθεια αφορά στο ότι κάποια στιγμή αυτά τα κείμενα γράφτηκαν στα ελληνικά.

Μύθος ο Δούρειος Ίππος
Όπως αναφέρει ο Αρμάντ Ντ’ Ανγκούρ έπειτα από 10 χρόνια ανεπιτυχούς πολιορκίας της Τροίας, ο ελληνικός στρατός είχε κατασκηνώσει έξω από τα τείχη της πόλης. Συνεχίζει θυμίζοντας ότι αφού προετοίμασαν το ταξίδι του γυρισμού οι Έλληνες άφησαν πίσω τους τον γνωστό Δούρειο Ίππο, το ξύλινο άλογο – προσφορά στην Αθηνά, το οποίο στη πραγματικότητα έκρυβε στην κοιλιά του πολεμιστές. «Μύθος» λέει ο Ντ’ Ανγκούρ που παραδέχεται ότι η Τροία πράγματι κάηκε αλλά θεωρεί τον Δούρειο Ίππο ως «αποτέλεσμα» των πολιορκητικών μηχανών της εποχής.

Απατεώνας ο Πυθαγόρας;
Σύμφωνα με τον Βρετανό ιστορικό οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν το «πυθαγόρειο» θεώρημα αιώνες πριν από τον Πυθαγόρα. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο εκείνος το δημιούργησε», λέει ο Ντ’ Ανγκούρ. Ισχυρίζεται επίσης ότι βάσει στοιχείων παρότι οι Πυθαγόρειοι έκαναν στη συνέχεια σοβαρές μαθηματικές έρευνες, ο Πυθαγόρας ήταν ένας μυστικιστής που πίστευε ότι οι αριθμοί εμπεριέχουν τα πάντα.

Φιλάργυροι οι Σπαρτιάτες βασιλείς
«Αν και η κλασική Σπάρτη δεν έκοψε δικό της νόμισμα, οι ηγέτες της υπήρξαν εξαιρετικά επιρρεπείς στη δωροδοκία», ισχυρίζεται ο Ντ’ Ανγκούρ. Τονίζει ότι ως «λάδωμα» χρησιμοποιούνταν ξένο ασήμι και οι Σπαρτιάτες πούλησαν πολλές φορές τις υπηρεσίες ως πολεμιστές.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr