23 Ιούλιος 2014, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Καταφύγιο για Παλαιστινίους η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα

  • Καταφύγιο για Παλαιστινίους η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα

Περίπου 1.000 άτομα έχουν βρει βοήθεια στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και θεωρείται η παλαιότερη ενεργή εκκλησία στη Γάζα. Όμως ο ελληνικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφυρίου τις τελευταίες ημέρες είναι κάτι περισσότερο από ένα μνημείο που χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών.

Πίσω από τους τοίχους που άντεξαν πλήθος επιθέσεων δια μέσου των αιώνων, τις τελευταίες ημέρες έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Άλλωστε, λίγο αφότου οι πρώτοι άμαχοι άρχισαν να περνούν τις πύλες του Αγίου Πορφυρίου αεροσκάφη έπληξαν και τη γύρω περιοχή με οβίδες προκαλώντας ζημιές σε μνήματα.

«Ανοίξαμε τον ναό για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αυτό είναι το καθήκον της Εκκλησίας. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», επισημαίνει στο Reuters ο αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος ο οποίος παρέχει στους άμαχους κουβέρτες, τρόφιμα και παιχνίδια. Στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έναν πληθυσμό 1,8 εκατ. μουσουλμάνων και μόλις 1.400 χριστιανών, όλων των δογμάτων.


Παλαιστίνιες στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου (πηγή: Anne Paq / Activestills.org)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τους 600 ανθρώπους που έσπευσαν αρχικά για βοήθεια ο αριθμός ανήλθε στους 1.000, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, ακόμα και βρέφη.

Ο δημοσιογράφος Nidal al-Mughrabi που επισκέφθηκε το «καταφύγιο» περιγράφει εικόνες με παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο στον αυλόγυρο του ναού και τις μητέρες τους να τα κοιτούν καθισμένες σε στρώματα και πλαστικές καρέκλες. Άλλες απλώνουν ρούχα στον προαύλιο χώρο ενώ κάποιοι άνδρες ξεκουράζονται στα παγκάκια.

«Φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ, αλλά βομβάρδισαν και την εκκλησία. Πού να πάμε; Ας μας πούνε πού να πάμε», λέει γυναίκα που πρόλαβε να δραπετεύσει με το παιδί της στα χέρια.

Μέσα στις σκηνές της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα, τη Δευτέρα μια Παλαιστίνια που κατέφυγε στον Άγιο Πορφύριο έφερε στη ζωή το παιδί της. «Υπάρχει θάνατος αλλά υπάρχει και ζωή. Ο άνθρωπος οφείλει να είναι αισιόδοξος», καταλήγει ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Reuters