22 Ιούλιος 2014, 13:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Έφθασε στο Χάρκοβο το τρένο με τις σορούς από την ΜΗ17

  • Έφθασε στο Χάρκοβο το τρένο με τις σορούς από την ΜΗ17

Παραδόθηκαν τα μαύρα κουτιά.

Στο Χάρκοβο βρίσκονται ήδη οι σοροί των περισσοτέρων θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, ενώ και τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing έχουν παραδοθεί από φιλο-Ρώσους αυτονομιστές σε αξιωματούχους της Μαλαισίας.

«Η Ουκρανία το έκανε»

Η παράδοση των κουτιών έγινε από τον Αλεξάντρ Μποροντάι, ανώτερο στέλεχος των φιλο-Ρώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας σε εκπροσώπους της μαλαισιανής κυβέρνησης, σήμερα τα ξημερώματα στο Ντόνετσκ. Με αφορμή την παράδοση των κουτιών ο Μποροντάι άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι η φιλο-Ρώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν καμία σχέση με την κατάρριψη της ΜΗ17 και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου που έχει «τόσο την τεχνική δυνατότητα όσο και το κίνητρο» να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Στη συνέχεια οι δυο πλευρές, ενώπιον δημοσιογράφων, υπέγραψαν ένα έγγραφο που σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών της πτήσης ΜΗ17.
Παράλληλα από την έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ καταρρίφθηκε από πύραυλο εκτοξευμένο από το έδαφος που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Τώρα πετάνε πάνω από τη Συρία

Όσο αφορά στις σορούς των θυμάτων, πληροφορίες ανέφεραν ότι εκείνες που ανήκουν σε Ολλανδούς πολίτες θα αποσταλούν στο Άμστερνταμ για αναγνώριση. Τις σορούς θα συνοδεύσει ομάδα Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που έφθασαν σήμερα το πρωί με C130 στο Χάρκοβο. Αναλόγως κινήθηκε και η Αυστραλία που έστειλε ειδικούς με αεροσκάφος C17.
Και ενώ ο πόνος των οικογενειών που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν έχει τέλος, οι Μαλαισιανές Αερογραμμές συνεχίζουν να κάνουν ανεξήγητες κινήσεις που τις εκθέτουν στη διεθνή κοινότητα. Αφού αναγκάστηκε (!) να αλλάξει τα σχέδια πτήσης των αεροσκαφών της ώστε να μην πετάνε πάνω από την Ουκρανία, σήμερα έστειλε τουλάχιστον μία πτήση της πάνω από την εμπόλεμη Συρία! Απαντώντας στην κριτική, η αεροπορική εταιρία απάντησε ότι και είχε απαντήσει και για την ΜΗ17, δηλαδή ό,τι η περιοχή «δεν υπόκειται σε απαγορεύσεις» και έχει εγκριθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr