22 Ιούλιος 2014, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Μειώθηκαν οι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία

  • Μειώθηκαν οι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet και παρουσιάστηκε στο 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη.

Oι ερευνητές του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ, ανέλυσαν στοιχεία από 188 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι νέες λοιμώξεις από τον ιό HIV έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο συγκριτικά με το 2005, χρονιά που κορυφώθηκε η επιδημία, παγκοσμίως.

Επίσης, οι θάνατοι παιδιών από ελονοσία στην υποσαχάρια Αφρική έχουν μειωθεί κατά 31,5%, συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι θάνατοι από φυματίωση παρουσίασαν μείωση 3,7%, την περίοδο 2000-2013.

Η μείωση των θανάτων από AIDS αποδίδεται στην καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπισή του με τα κοκτέιλ αντιρετροϊκών φαρμάκων, που μετατρέπουν τη νόσο σε χρόνια πάθηση.
Το 2013 ο αριθμός των πασχόντων ανερχόταν σε 30 εκατ., καταγράφηκαν 1,8 εκατ. νέες λοιμώξεις, ενώ την ίδια χρονιά μειώθηκε κατά 200.000 ο αριθμός των θανάτων, μια πολύ θετική εξέλιξη.

Φυματίωση

Σε ότι αφορά την φυματίωση, μετά το 2000 επιταχύνεται σταδιακά η μείωση τόσο των νέων κρουσμάτων, όσο και των θανάτων. Ενώ μεταξύ 1990 - 2000 είχε καταγραφεί μέση ετήσια αύξηση περιστατικών κατά 0,4%, την επόμενη δεκαετία σημειώθηκε μείωση 1,3% κατ' έτος. Το 2013 υπήρξαν 7,5 εκατ. νέες μολύνσεις φυματίωσης και 1,4 εκατ. θάνατοι.

Ελονοσία

Σε ότι αφορά την ελονοσία, ενώ μεταξύ 1990 - 2004 υπήρξε σημαντική αύξηση νέων περιστατικών και θανάτων παγκοσμίως, μετά το 2004 καταγράφεται σταθερά μια μείωση θανάτων (π.χ. οι θάνατοι παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική μειώθηκαν κατά 31,5%). Το 2013 υπήρξαν διεθνώς περίπου 855.000 θάνατοι έναντι 1,2 εκατ. θανάτων στο αποκορύφωμα του 2004.

Όχι εφησυχασμός

Παρά την πρόοδο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, καθώς καθεμιά από τις τρεις ασθένειες εξακολουθεί να προκαλεί ένα εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο.
Προειδοποιούν μάλιστα, ότι χωρίς συντονισμένη δράση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σταδιακής ανόδου των θανάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν ο καθηγητής Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Βασιλική Σταθοπούλου από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Ζωή με αξιοπρέπεια

Οι φορείς του AIDS ή όσοι νοσούν, συχνά πέφτουν θύματα διακρίσεων, κοινωνικού στιγματισμού και αποκλεισμού. Το αίτημα για αξιοπρεπή ζωή «συντροφιά» με τον ιό, είναι και το βασικό σημείο της φετινής διάσκεψης στη Μελβούρνη.
Οι διοργανωτές τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία στην «αποποινικοποίηση» της ασθένειας, ενώ ο δρόμος προς τα εκεί είναι μακρύς κυρίως στις αφρικανικές χώρες.

Η Νέλα Γκόσχαλ, η οποία εργάζεται για την Παγκόσμια Οργάνωση Human Rights Watch στη Κένυα περιγράφει την κατάσταση: «Σε πολλές αφρικανικές χώρες ισχύει ότι αν είσαι ομοφυλόφιλος ή τρανσέξουαλ και πέσεις θύμα βίας και το δηλώσεις στην αστυνομία, τότε οι αστυνομικοί σε κοροϊδεύουν. Καμιά φορά μπορεί στο τέλος μπορεί και να σε συλλάβουν».

Πρόληψη – η καλύτερη θεραπεία

«Κανείς αβοήθητος», είναι ο τίτλος της λεγόμενης διακήρυξης της Μελβούρνης που συντάχθηκε από τους διοργανωτές της διάσκεψης στην οποία συμμετέχουν περίπου 12.000 σύνεδροι.
Το κεντρικό αίτημα είναι «Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων και στιγματισμού».

Οι διοργανωτές καλούν τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να εξασφαλίσουν νομοθετικά την ίση μεταχείριση των ομάδων υψηλού κινδύνου και την ίση πρόσβαση στην προφύλαξη, την θεραπεία και την πληροφόρηση.
Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία της νόσου, γι´ αυτό και τα μέτρα πρόληψης, προστασίας και προφύλαξης καταλαμβάνουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του AIDS.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr