21 Ιούλιος 2014, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Αύξηση του τουρισμού και λόγω Πόντου

  • Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ 2020-2021: Τελευταία ημέρα για αιτήσεις 2

Το ποντιακό στοιχείο βασικός συνδετικός κρίκος όσων αναζητούν τουριστικές διαδρομές στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Τουριστικά Μονοπάτια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει στερήσει τις πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές από πολλές ελληνικές οικογένειες αυτό δε σημαίνει όμως ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν μένει «ανεκμετάλλευτο».

Καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια τα ταξίδια στην Ελλάδα τους κοστίζουν λιγότερο, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Την αύξηση του τουριστικού ρεύματος διαπιστώνει και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου της περιοχής Τράκια της Τουρκίας, Μαχμούτ Σαχίν. Αντίστοιχο ενδιαφέρον για τουρισμό στην Ελλάδα υπάρχει και από τη βουλγαρική πλευρά, όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης του Μπουργκάς Ευγκένι Βράμπτσεφ.

Και οι δυο άλλωστε βρέθηκαν πρόσφατα στη χώρα μας καλεσμένοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία συγκάλεσε ενημερωτική συνάντηση με αφορμή το πρόγραμμα «Τουριστικά Μονοπάτια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης φορείς από την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Αρμενία.

Ο Πόντος κοινό σημείο αναφοράς

Πόλος έλξης των Τούρκων και Βούλγαρων επισκεπτών αποτελεί η βόρεια Ελλάδα αλλά και η ακτογραμμή. Επιπλέον, και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργο, το ποντιακό στοιχείο είναι ένας βασικός συνδετικός κρίκος μέσω του οποίου θα αναζητηθούν τουριστικές διαδρομές  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το ερχόμενο διάστημα, μάλιστα, η Περιφέρεια σκοπεύει να απευθυνθεί σε ποντιακούς συλλόγους και ομάδες σε μια προσπάθεια προβολής της ποντιακής γαστρονομίας.

Ποια αξιοθέατα, όμως, της Κεντρικής Μακεδονίας προτιμούν Τούρκοι και Βούλγαροι τουρίστες; Ψηλά στη λίστα βρίσκεται η πόλη της Θεσσαλονίκης ενώ ξεχωρίζουν όσες περιοχές συνδέονται με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και όσες σχετίζονται με τον ποντιακό ελληνισμό όπως είναι η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Στον τουριστικό χάρτη βρίσκονται επίσης ο Όλυμπος, το Άγιο Όρος και η Χαλκιδική.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Ημερησία