20 Ιούλιος 2014, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Ρώσοι πείραξαν λήμμα της Wikipedia για την πτώση του μαλαισιανού Boeing

  • Ρώσοι πείραξαν λήμμα της Wikipedia για την πτώση του μαλαισιανού Boeing

Οι Ρώσοι πιάστηκαν στα πράσα να πειράζουν το λήμμα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που αναφέρεται στην πτώση του μαλαισιανού Boeing.

Λέγεται ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Στην εποχή του διαδικτύου, όμως, υπάρχουν και αυτοί που σπεύδουν να γράψουν τις σελίδες της πριν τους προλάβουν κάποιοι άλλοι. Η υπόθεση δεν είναι απλή. Πρόκειται για έναν κανονικό αγώνα δρόμου που εξελίσσεται σε ιντερνετικό «πόλεμο».

Από τη στιγμή της συντριβής του μαλαισιανού Boeing, Κίεβο και Μόσχα έχουν επιδοθεί σε μια μάχη παραπληροφόρησης και προπαγάνδας προκειμένου να κερδίσουν όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά – κυρίως – να διώξουν από πάνω τους οποιαδήποτε υπόνοια ότι ευθύνονται για τον θάνατο 298 ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν οτιδήποτε. Ακόμα και να πειράξουν τη διάσημη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. 

Στα πράσα

Η προσπάθεια αλλοίωσης του λήμματος έγινε αντιληπτή χάρη σε ένα πρόγραμμα το οποίο ποστάρει στο Twitter αυτόματα και βάσει κάποιων συνθηκών. Οι συνθήκες αυτές για το συγκεκριμένο «Twitter Bot», όπως ονομάζεται, είναι όταν στη Wikipedia γίνονται αλλαγές από IP διευθύνσεις που ανήκουν στη ρωσική κυβέρνηση. Η διεύθυνση «του σκανδάλου» εν προκειμένω ανήκει στην VGTRK (ή RTR), τη κρατική ραδιοτηλεόραση στη Ρωσία. 


Το επίμαχο «τιτίβισμα» που ξεσκέπασε τους Ρώσους λέει: «το άρθρο στη λίστα με τα αεροπορικά ατυχήματα στην πολιτική αεροπορία έχει αλλάξει από το RTR».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Global Voices η επεξεργασία έγινε σε μια ήδη υπάρχουσα ανάρτηση για την πτήση MH17 στο λήμμα «αεροπορικές τραγωδίες» στα ρωσικά. Η αναφορά που ενόχλησε την Μόσχα είχε ως εξής: «το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τους τρομοκράτες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ με πυραύλους του συστήματος Μπουκ τους οποίους οι τρομοκράτες πήραν από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Μια ώρα αργότερα η παραπάνω πρόταση είχε διορθωθεί σε «το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ουκρανούς στρατιώτες».

Άλλαξε τη Wikipedia 

Οι αλλαγές στις αναρτήσεις κατά πως βολεύουν δεν είναι κάτι καινούργιο στη Wikipedia και σίγουρα δεν είναι αποκλειστικότητα των Ρώσων. Πολιτικοί, εταιρείες δημοσίων σχέσεων αλλά και κάθε είδους χρήστες έχουν πιαστεί να αλλοιώνουν λήμματα ανάλογα με τα συμφέροντα και τη φήμη τους.

Και πώς το ξέρουμε ότι κάποιοι βάζουν «χέρι» στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια; Μα φυσικά μέσω των διευθύνσεων IP όσων επεξεργάζονται μια ανάρτηση. Οι διευθύνσεις αυτές καταγράφονται και είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr