18 Ιούλιος 2014, 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Τα 6 αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν κατά λάθος

  • Τα 6 αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν κατά λάθος

Η πτήση ΜΗ17 των μαλαισιανών αερογραμμών θα μείνει στην ιστορία ως το πιο πολύνεκρο περιστατικό κατάρριψης επιβατηγού αεροσκάφους από λάθος. 

Ανεξάρτητα από το αν επιβεβαιωθεί το ποιος έχει την ευθύνη, το Κίεβο ή οι αυτονομιστές, το μοιραίο Boeing δεν είναι το μοναδικό που χτυπήθηκε με ουκρανική «ευθύνη». Δεν είναι, επίσης, η μοναδική περίπτωση που μια εμπορική πτήση γίνεται στόχος (αθέλητης) επίθεσης. Στα χρονικά των αερομεταφορών έχουν καταγραφεί άλλα έξι παρόμοια περιστατικά. 

2001: Siberian Airlines, πτήση 1812
Το αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας επλήγη από ουκρανικό πύραυλο  όταν βρισκόταν περίπου στα 35.000 πόδια πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με προορισμό το Νοβοροσίσκ. Οι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα αίτια του δυστυχήματος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για λάθος του ουκρανικού στρατού ο οποίος κατά τη διάρκεια άσκησης εκτόξευσε δυο πυραύλους. Ο ένας βρήκε το στόχο του, ο δεύτερος όμως συνέχισε τη πορεία του για περισσότερα από 240 μέτρα, «κλείδωσε» την πτήση 1812 και τη χτύπησε. Και οι 78 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. 


Φωτογραφία από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Iran Air που κατέπεσε το 1988

1988: Iran Air, πτήση 655
Βρισκόμαστε εν μέσω του πολέμου Ιράν – Ιράκ με τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν να χτυπούν «κόκκινο». Στις 3 Ιουλίου το αμερικανικό ναυτικό θα αναγνωρίσει λανθασμένα ένα ιρανικό Airbus 300 ως εχθρικό μαχητικό. Έπειτα από αρκετές προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί θα εκτοξεύσουν δυο πυραύλους εδάφους – αέρος από το καταδρομικό «Vincennes». Η πτήση 655 που εκτελούσε το δρομολόγιο από Τεχεράνη για Ντουμπάι  θα πληγεί στα 7.500 πόδια πάνω από τα Στενά του Ορμούζ. Νεκροί και οι 290 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος.    

1983: Korean Air Lines, πτήση 007
Η σοβιετική αεράμυνα καταρρίπτει το Boeing 747 της γραμμής Νέα Υόρκη – Σεούλ στο οποίο βρίσκονταν 269 επιβάτες συμπεριλαμβανομένου και του βουλευτή των ΗΠΑ, Λόρενς ΜακΝτόναλντ. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά εκ των υστέρων, οι Σοβιετικοί θεώρησαν ότι το αεροσκάφος που μπήκε στον εναέριο χώρο τους ήταν εχθρικό σε αναγνωριστική πτήση. 

1978: Korean Air Lines, πτήση 902
Εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας στο σύστημα πλοήγησης οι πιλότοι των κορεατικών αερογραμμών που εκτελούν το δρομολόγιο Παρίσι – Σεούλ θα μπουν κατά λάθος στον σοβιετικό εναέριο χώρο πάνω από τον Αρκτικό κύκλο. Οι σοβιετικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι πρόκειται για πολεμικό αεροσκάφος, θα εκτοξεύσουν πύραυλο εναντίον του Boeing 707 αναγκάζοντας το σε αναγκαστική προσγείωση κοντά στα φιλανδικά σύνορα, κατά την οποία θα σκοτωθούν δυο επιβάτες. Αργότερα η Σοβιετική Ένωση θα ζητήσει από τη κυβέρνηση της Νότιας Κορέας 100.000 δολάρια για τα έξοδα της επιχείρησης διάσωσης, λογαριασμός που ποτέ δεν εξοφλήθηκε. 


Το Boeing 727 που χρησιμοποιούσαν οι λιβυκές αερογραμμές το 1973

1973: Libyan Airlines, πτήση 114
Το Boeing 727 της Libyan Airlines είχε προγραμματιστεί να εκτελέσει τη πτήση από Τρίπολη για Κάιρο μέσω Βεγγάζης. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και μια βλάβη στα λειτουργικά συστήματα το οδηγούν πάνω από την ισραηλινής κατοχής χερσόνησο του Σινά, σε περιοχή που έχει ανακηρυχθεί πολεμική ζώνη. Καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί πολιτικό αεροσκάφος, το Ισραήλ αποφασίζει να το αναχαιτίσει. Οι πιλότοι του Boeing δεν θα απαντήσουν ποτέ στις προειδοποιήσεις των δυο μαχητικών F4 του Ισραήλ τα οποία τελικά θα το καταρρίψουν. Από τους 113 επιβαίνοντες θα σωθούν οι πέντε. Ανάμεσα τους ο συγκυβερνήτης ο οποίος αποκάλυψε ότι ο λόγος για τον οποίο ο Γάλλος πιλότος δεν προσγείωσε το αεροσκάφος ήταν γιατί πίστευε ότι τα μαχητικά ανήκαν στην Αίγυπτο και είχαν κληθεί ως συνοδευτικά. 

1955: El Al, πτήση 402  
Κατά τη διάρκεια της διεθνούς πτήσης από τη Βιέννη στο Τελ Αβίβ μέσω Κωνσταντινούπολης το αεροσκάφος της ισραηλινής El Al θα μπει στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, μέλους τότε του ανατολικού μπλοκ. Η Σόφια θα σηκώσει μαχητικά για να αναχαιτίσουν τον εισβολέα. Το αεροσκάφος θα καταρριφθεί κοντά στο Πετρίτσι, 20 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα. Συνολικά 58 επιβάτες και πλήρωμα να χάσουν τη ζωή τους. Η Βουλγαρία θα απολογηθεί για το λάθος λέγοντας ότι οι πιλότοι της ήταν «πολύ βιαστικοί». 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Διαβάστε επίσης: Ψάχνουν τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Boeing