18 Ιούλιος 2014, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Ψάχνουν τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Boeing

  • Ψάχνουν τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Boeing

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Πράσινο φως» για να αρχίσουν οι έρευνες για τα αίτια πτώσης του Boeing 777-200 των Μαλαισιανών Αερογραμμών έδωσαν φιλο-Ρώσοι αυτονομιστές σε ερευνητές της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.

Με ανακοίνωση του ο OSCE αναφέρει ότι οι αντάρτες έχουν ήδη αποκλείσει την περιοχή του δυστυχήματος και θα επιτρέψουν στις τοπικές αρχές να αρχίσουν τις προετοιμασίες για την ανάσυρση των πτωμάτων.

Παράλληλα η Ουκρανία απαγόρευσε τις πτήσεις πάνω από την περιοχή, μέτρο που έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα με δεδομένη την κατάσταση. Μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα αρκετές αεροπορικές εταιρίες έχουν ανακοινώσει πως θα σχεδιάσουν εκ νέου κάποιες από τις πτήσεις τους για να αποφεύγουν τα αεροπλάνα την ανατολική Ουκρανία.

Από τις αμερικανικές έρευνες προκύπτει ότι το Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατό προς το παρόν να διευκρινιστεί υπεύθυνα ποιος πάτησε το κουμπί.
Ανώτερος αξιωματούχος στις ΗΠΑ, πάντως, ανέφερε ότι σύστημα ραντάρ έπιασε πύραυλο να ενεργοποιείται, λίγο πριν το αεροσκάφος συντριβεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, όπως δηλαδή είχε γίνει και με την πτήση ΜΗ370 και πάλι των Μαλαισιανών Αερογραμμών, πριν από λίγους μήνες.
Σύμφωνα με το CNN, η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία κατέρριψε το αεροσκάφος αφού δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Russia Today», επικαλούμενο κάμεραμαν του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι έχουν βρεθεί και τα δυο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, ώρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα, οι Μαλαισιανές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι οι επιβαίνοντες ήταν τελικά 298,  δηλαδή το 15μελές πλήρωμα και 283 επιβάτες, ανάμεσα τους και τρία μωρά. Τα περισσότερα θύματα, 154 άτομα, ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr