20 Ιούλιος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:19

Ανήλικες νύφες της Τουρκίας: Η αρπαγή της αθωότητας - Σοκάρουν τα νέα στοιχεία

  • Ανήλικες νύφες της Τουρκίας: Η αρπαγή της αθωότητας - Σοκάρουν τα νέα στοιχεία

Ταξίδι στο άγνωστο μέχρι το θάνατο.

Από τη μια στιγμή στην άλλη, εκεί όπου έπαιζαν με τα χώματα βρέθηκαν να φορούν νυφικό και να έχουν σύζυγο. Τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν καν τι σημαίνει «σύζυγος» ούτε και ποιες είναι οι «συζυγικές» υποχρεώσεις τους. Υπάρχει όμως κάτι που συνειδητοποιούν πολύ γρήγορα: η ζωή δεν είναι δική τους και πάντα θα την ορίζει κάποιος άνδρας, είτε αυτός είναι πατέρας είτε σύζυγος. Μέχρι να πεθάνουν.

Οι ανήλικες νύφες της Τουρκίας- και όχι μόνο- αποτελούν ένα φαινόμενο-φρίκη που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται το 2014 και δεν θα πάψει να υπάρχει για πολλές δεκαετίες όσο οι άνθρωποι στρεβλά το συνδέουν με την παράδοση και τη θρησκεία.

Προσφάτως βρέθηκε νεκρή μια 15χρονη που παντρεύτηκε την άνοιξη με παραδοσιακή ανεπίσημη τελετή, στο σπίτι των πεθερικών της στη νοτιοανατολική επαρχία Αντιγιαμάν της Τουρκίας. Αυτοκτόνησε, είπε η αστυνομία.

Έξι μήνες νωρίτερα είχε πεθάνει ένα 14χρονο κορίτσι στην νοτιοανατολική επαρχία Σιίρτ, το οποίο είχε παντρευτεί σε ηλικία 11 ετών και είχε αποκτήσει δυο παιδιά!

Με αφορμή τα δυο περιστατικά, σταγόνα στον ωκεανό του αίματος των ανήλικων κοριτσιών που χύνεται κάθε χρόνο στην Τουρκία επειδή εξαναγκάζονται να παντρευτούν, οι ΜΚΟ της χώρας υπενθύμισαν ότι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατάργηση αυτού του βάρβαρου εθίμου.

Ούτε ο νόμος δεν βοηθάει

Αν και ο νόμος άλλαξε επιτρέποντας το γάμο μόνο σε άτομα άνω των 17 από 15 ετών που ήταν πριν, πολλές οικογένειες επιλέγουν την παρανομία προκειμένου να παντρέψουν τις κόρες τους. Έτσι αλλάζουν ακόμα και τις ημερομηνίες γέννησης με ψευδομάρτυρες, αφού πολλά από αυτά τα κορίτσια έχουν γεννηθεί στο σπίτι ή στα χωράφια. Τα κορίτσια, άλλωστε, αποτελούν οικονομικό βάρος όταν η οικογένεια δεν έχει περιουσία.

«Δεν έχουμε ιδέα πού να πάμε, τι να κάνουμε εάν μας αναγκάσουν να παντρευτούμε. Κανείς δεν το διδάσκει αυτό στο σχολείο. Μόνο για τα μαθήματα μας μιλάνε. Είμαστε άσχετες με το θέμα αυτή τη στιγμή» είχε χαρακτηριστικά δηλώσει μαθήτρια γυμνασίου από την Τραπεζούντα στην μη κυβερνητική οργάνωση GIRLS NOT BRIDES.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι εάν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση και πολιτική βούληση, μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχουν παντρευτεί 142 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, ενώ ένα στα τρία κορίτσια θα παντρευτεί πριν γίνει 18 ετών.

Σύμφωνα με τη UNICEF, η Τουρκία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γάμων ανηλίκων στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο εθνικός μέσος όρος είναι 28% αλλά μπορεί να φθάσει στο 41% στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Στο όνομα του Αλλάχ και του άγραφου νόμου

Κι αναρωτιέται κανείς γιατί σε μια χώρα που θέλει να εμφανίζεται σύγχρονη και ευρωπαϊκή εξακολουθούν τα ανήλικα κορίτσια να ζουν μια τέτοια φρίκη. Πολύ απλά, λένε οι ΜΚΟ, επειδή ο γάμος με ανήλικη νύφη αποτελεί παράδοση, συμβαίνει πολλά χρόνια κι αν κάποιος προσπαθήσει να ξεφύγει από τον άγραφο κανόνα, εξορίζεται από την κοινότητα.

Θρησκευτικό βιβλίο του Ισλάμ (Bukhari 7.62.88) αναφέρει ότι ακόμα και ο Προφήτης Μωάμεθ, σε ηλικία 54 ετών, παντρεύτηκε την εξάχρονη Άισα! Ολοκλήρωσαν τον γάμο τους όταν η ανήλικη νύφη ήταν 8 ετών και έμειναν παντρεμένοι εννέα χρόνια, μέχρι το θάνατο του. Κι αφού το έκανε ο Προφήτης μπορούν το παράδειγμα του να το ακολουθήσουν όλοι οι πιστοί μουσουλμάνοι, εξηγεί για την κατανόηση της παράδοσης μέλος τουρκικής ΜΚΟ, τονίζοντας ότι η απαγόρευση αυτού του είδους γάμου θα ήταν σαν να αμφισβητείται ο γάμος του ιερού προφήτη του Ισλάμ και να μπαίνει ο Μωάμεθ στο μικροσκόπιο για την ηθική του.

Ανατολίτικο παζάρι με ανήλικα κορίτσια

Βασικός λόγος είναι και η φτώχεια. Οι γονείς επιτρέπουν ή επιδιώκουν το γάμο του ανήλικου κοριτσιού τους, για να περιορίσουν τα έξοδα τους αλλά και για να αποκομίσουν οφέλη στις επαρχίες που η ανήλικη νύφη, σε αντίθεση με την ενήλικη και μορφωμένη νύφη, έχει υψηλή τιμή.

Υπάρχουν γονείς που υποστηρίζουν πως κάνουν αυτή την επιλογή για την ασφάλεια των παιδιών τους μια και στις περιοχές που ζουν τα ανήλικα κορίτσια κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βιασμού, συχνά για να τα εξαναγκάσουν να παντρευτούν έτσι κι αλλιώς.

Κι όλα αυτά στην Τουρκία του σήμερα, που εδώ και χρόνια επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας το κοσμικό προφίλ της.

Πόπη Παπαγεωργίου για το pontos-news.gr