14 Ιούλιος 2014, 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Ο Τούρκος υπουργός και το πανάκριβο δώρο

  • Ο Τούρκος υπουργός και το πανάκριβο δώρο

Ένα ρολόι, ύποπτο δώρο επιχειρηματία, έφερε στα χέρια τον υπουργό με πολίτες

Πόσο ενοχλητική μπορεί να είναι η ερώτηση «Τι ώρα είναι;». Από λίγο έως καθόλου, θα απαντούσε ο μέσος άνθρωπος. Κι όμως υπάρχει κάποιος που δεν δίστασε να πιαστεί στα χέρια, ενώπιον μάλιστα της συζύγου και του γιου του! Ο λόγος για τον Τζαφέρ Τσαγλαγιάν, πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας ο οποίος παραιτήθηκε επειδή το όνομα του εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη γειτονική χώρα.

Όλα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, άρχισαν όταν ομάδα νέων ανθρώπων που γευμάτιζαν στο ίδιο εστιατόριο του είπε «Καλησπέρα κε Τσαγλαγιάν, ξέρετε τί ώρα είναι;». Εκείνος τους απάντησε και μόνον όταν γέλασαν κατάλαβε ότι η ερώτηση ήταν ειρωνική και σχετιζόταν με μία από τις κατηγορίες που τον βαρύνει, δηλαδή την αποδοχή ενός πανάκριβου ρολογιού, δώρο από Ιρανό-Αζέρο επιχειρηματία, έναντι αδιευκρίνιστου –για την ώρα- ανταλλάγματος. Μάρτυρες που βρίσκονταν στο γνωστό εστιατόριο της Άγκυρας είπαν πως τόσο ο Τσαγλαγιάν όσο και η οικογένεια του αντέδρασαν έντονα. Μάλιστα ο πρώην υποργός κινήθηκε απειλητικά προς το άλλο τραπέζι και λίγα λεπτά αργότερα χρειάστηκε να τους χωρίσουν πελάτες του εστιατορίου.

Ο Τζαφέρ Τσαγλαγιάν κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ με ένα ρολόι αξίας 300.000 δολαρίων. Ο ίδιος το αρνείται, υποστηρίζοντας πως έχει πληρώσει μόνος του το ποσό, παρόλο που η απόδειξη είναι στο όνομα του Ζαράμπ.

Αλήθεια, ψέμματα, κανείς δεν ξέρει. Αυτό που ψιθυρίζουν όλοι κι από ό,τι φαίνεται έχει βάση είναι ότι οι δύο άνδρες έχουν πολλές «συναλλαγές». Εκτός από το ρολόι, ο Τσαγλαγιάν φέρεται να έχει δεχθεί πλήθος δώρων από τον επιχειρηματία πχ.έχει ταξιδέψει στη Μέκκα με το ιδιωτικό τζετ του Ζαράμπ. Μάλιστα, σε υποκλαπείσα συνομιλία που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ο Τσαγλαγιάν ακούγεται να παραπονιέται που δεν έχει πάρει τη μίζα ύψους 10 εκ. δολαρίων την οποία του υποσχέθηκε ο Ζαράμπ με αντάλλαγμα την ανάθεση μιας κρατικής σύμβασης στον όμιλό του. Ο δε Ιρανό-Αζέρος επιχειρηματίας δηλώνει έκπληκτος που δεν έφθασαν τα χρήματα στον πρώην υπουργό.

Υπενθυμίζουμε ότι ο γιος του πρώην υπουργού Οικονομίας, ο Καάν Τσαγλαγιάν κατηγορείται ότι δρούσε ως ενδιάμεσος στο πάρτι με τις μίζες και είναι ένα από τα 24 άτομα που συνελήφθη πέρυσι το φθινόπωρο όταν άρχισαν να έρχονται στο φως τα ντοκουμέντα για τη διαφθορά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Τμήμα Σύνταξης pontos-news.gr