11 Ιούλιος 2014, 17:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

«Φέρτε πίσω τη Νίκη της Σαμοθράκης»

  • «Φέρτε πίσω τη Νίκη της Σαμοθράκης»

Βομβαρδισμός της σελίδας του Λούβρου στο Facebook 

Για το Λούβρο ήταν ένα έργο συντήρησης που κράτησε 10 μήνες και θεωρήθηκε τεχνικά δύσκολο και πολυέξοδο. Για τους Έλληνες και ξένους χρήστες του διαδικτύου είναι μια αδικία εν εξελίξει.

Η λευκή, πλέον, Νίκη της Σαμοθράκης, εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται πίσω στη θέση της στο μουσείο του Παρισιού, γεγονός που το Λούβρο το διέδωσε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook. Αυτό που, ίσως, δεν υπολόγιζε είναι οι αντιδράσεις και τα μηνύματα των χρηστών που ζητούν την επιστροφή του διάσημου αγάλματος στην Ελλάδα.

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα», «το σπίτι της είναι η Ελλάδα», «αν σας έκλεβαν τον Πύργο του Άιφελ, τι θα λέγατε», «αν σας παίρναμε τα ελληνικά εκθέματα θα είχατε μόνο προβιές», είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που υπάρχουν κάτω από τη φωτογραφία της Νίκης της Σαμοθράκης στο Facebook.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι απαντήσεις Γάλλων που χαρακτήρισαν «ηλίθιους και αστείους» όσους ζητούν την επιστροφή του αγάλματος, γεγονός που ξεκίνησε νέο κύμα αντιπαράθεσης ακόμα και με πολιτικές προεκτάσεις.

Καμάρι του Λούβρου

Η Νίκη της Σαμοθράκης θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα εκθέματα που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο Λούβρο. Βρίσκεται σε ξεχωριστή θέση μέσα στο μουσείο και υπολογίζεται ότι περίπου το 70% των επισκεπτών ανεβαίνει τη σκάλα για να τη θαυμάσει και να τη βγάλει φωτογραφίες.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Λούβρου Ζακ Λουί Μαρτινέζ ο οποίος έδωσε διάλεξη σχετικά με το έργο συντήρησης του αγάλματος. «Είμαστε η πρώτη γενιά που είδαμε τη Νίκη από κοντά. Η πλειοψηφία των ερευνητών εργάζεται με φωτογραφίες. Εξίσου άγνωστο είναι και το “πλοίο” που χρησιμεύει ως βάθρο», είπε ο Ζακ Λουί Μαρτινέζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο συντήρησης ήταν τεχνικά πολυσύνθετο και πολυδάπανο. Μόνο για τη σκαλωσιά που εγκαταστάθηκε χρειάστηκαν 3 εκατ. ευρώ ενώ για το συνολικό ποσό που απαιτήθηκε συγκεντρώθηκαν δωρεές από όλο τον κόσμο. «Το μνημείο μιλάει σε πολλούς ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα εγκαίνια της αποκατάστασης της Νίκης της Σαμοθράκης θα πραγματοποιηθούν το 2015 μαζί με μια έκθεση στο Λούβρο που θα αναπαριστά ολόκληρο το εγχείρημα. 

Τμήμα συνταξης pontos-news.gr