27 Ιούνιος 2014, 12:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:34

Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία

  • Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία

Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες και τα χριστιανικά μνημεία που κατασχέσατε παράνομα σε Τουρκία και κατεχόμενη Κύπρο.

Νομοσχέδιο που αξιώνει από την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους τους κατασχεμένους χριστιανικούς ναούς και άλλους λατρευτικούς τόπους στην επικράτεια της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου, πέρασε πριν από λίγες ώρες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Το νομοσχέδιο 4347 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρά τις αντιρρήσεις κάποιων μελών αλλά και κόντρα στην αφόρητη πίεση που είχε ασκήσει η τουρκική πλευρά. Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, η Επιτροπή φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται να το συζητήσει μετά το πέρας των θερινών τμημάτων.

«Η Τουρκία οφείλει να λογοδοτήσει»

Το νομοσχέδιο, που επιγράφεται «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς» (Turkey Christian Churches Accountability Act-H.R. 4347) προωθήθηκε από τον Καλιφορνέζο πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις και το Νεοϋορκέζο Δημοκρατικό Έλιοτ Έντζελ.

Την επιχειρηματολογία τους άντλησαν από ψήφισμα που είχε υιοθετήσει ομόφωνα το Κογκρέσο το Δεκέμβριο του 2011 (HR 306), με το οποίο η Τουρκία καλείτο να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να επιστρέψει κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία χριστιανικών ναών αλλά και να σεβαστεί το δικαίωμα των Χριστιανών να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.


Φωτο: Άγιος Ανδρέας στην κατεχόμενη Κύπρο

Η ορολογία του νομοσχεδίου 4347 είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη για την Κύπρο καθώς μιλά για τουρκική κατοχή ενώ αναφέρεται και στους εγκλωβισμένους, οι οποίοι παρεμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών τους ελευθεριών.
 
Για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων δούλεψαν σκληρά ελληνοαμερικανικές και αρμενοαμερικανικές οργανώσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καλείται να διασφαλίσει την επιστροφή στη νομιμότητα

Εάν το 4347 υιοθετηθεί από την αμερικανική Βουλή, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει σε διάστημα 180 ημερών από την ψήφισή του, ποιες είναι οι ενέργειες που κάνει ώστε να επιστραφούν τα περιουσιακά στοιχεία χριστιανικών ιδρυμάτων, το αργότερο μέχρι το 2021.

Συμπληρωματικά δε, θα πρέπει αναφορά πεπραγμένων της αμερικανικής κυβέρνησης να περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μέχρι και την Αγια-Σοφιά θέλουν να κάνουν τζαμί!»


Σε δηλώσεις του μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο πρόεδρός της, Εντ Ρόις, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η κατάσταση τόπων χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία «επιδεινώνεται» ή τα μνημεία «εξαφανίζονται».

Ο Ρόις αναφέρθηκε και στην Αγια Σοφιά για να εκφράσει αποτροπιασμό. «Έχει κατατεθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση νομοθεσία για τη μετατροπή του μνημείου της Αγια-Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν την τουρκική ηγεσία υπόλογη και να της ζητήσουν να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Μολονότι το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή με στήριξη και των δύο κομμάτων –Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών-, οι αντιδράσεις μιας μειοψηφίας απηχεί τις πιέσεις και τους πολιτικούς ελιγμούς που επιχειρήθηκαν. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Κόνολι εξέφρασε έτσι τις αντιρρήσεις του: «Η υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθεσίας θα οδηγήσει σε ρήξη τη σχέση μας με την Τουρκία, σε μια εποχή που η διατήρηση της στρατηγικής σημασίας εταιρικής μας σχέσης θα έπρεπε να είναι μείζων προτεραιότητα».

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Επιστρέψτε τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κειμήλια». Νομοσχέδιο - κόλαφος για την Τουρκία