12 Ιούνιος 2014, 11:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:09

Η Θεσσαλονίκη τιμά την μνήμη της Σάνο Χάλο

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας Αργοναύται - Κομνηνοί για την «Μητέρα του Πόντου», Σάνο Χάλο

Η Θεσσαλονίκη τιμά την μνήμη της Σάνο Χάλο

Μνημόσυνο στην μνήμη της Ευθυμίας Βαρυτιμίδου (Sano Halo) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 και ώρα 10:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στο Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.

Πέθανε στις ΗΠΑ, στις 29 Απριλίου, η Sano Halo, που 105 χρόνια πριν είχε γεννηθεί ως Ευθυμία Βαρυτιμίδου (ή Βαρυτιμιάδου) στον Αγιο Αντώνιο Κοτυώρων (Ορντού) του μικρασιατικού Πόντου. Με τη ζωντανή μαρτυρία της έκανε γνωστή διεθνώς τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής που πραγματοποίησαν οι Νεότουρκοι και ολοκλήρωσαν οι κεμαλικοί, επιχειρώντας τη βίαιη μετατροπή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε τουρκικό έθνος-κράτος.

Η Ευθυμία Βαρυτιμίδου (Sano Halo) ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής κατά τις πορείες θανάτους που οργάνωσαν οι κεμαλικοί κατά τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας. Η οικογένειά της, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινότητα του Αγίου Αντωνίου της Κερασούντας, καθώς και τα γειτονικά χωριά, εκτοπίστηκε στο εσωτερικό της Ανατολίας. Δεκάχρονο κορίτσι βρέθηκε στο Κουρδιστάν και τελικά ολομόναχο στο Χαλέπι της Συρίας, όπου την περιέθαλψε μια οικογένεια Ασσυρίων. Παντρεύτηκε έναν Ασσύριο, με τον οποίο μετανάστευσε μέσω Λιβάνου στην Αμερική το 1925.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

Μνημόσυνο στη μνήμη της «Γιαγιάς όλων των Ποντίων», Σάνο Χάλο στην Αστόρια