3 Ιούνιος 2014, 08:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

Στο 2ο Ποντιακό πανηγύρι Νικαίας η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

  • Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Κιλκίς

Στο 2ο Ποντιακό πανηγύρι Νικαίας η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Στα πλαίσια της 2ης Επετειακής Εκδήλωσης της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού που θα πραγματοποιηθεί στο Κατράκειο Θέατρο, θα μεταφερθεί για ιερό προσκύνημα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά που, κατά την ορθόδοξη παράδοση, είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά.
 
Oι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος βρήκαν την εικόνα σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους Μελά (Σουμελά = «εις το Μελά»), σε υψόμετρο 1063 μέτρα, όπου είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας. Έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα. Tο σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού λύθηκε, επίσης σύμφωνα με την παράδοση, κατά θαυματουργό τρόπο. H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει αγιασματικό νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Oι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους.
 
Με τον ξεριζωμό των Ποντίων από τους Τούρκους, το εικόνισμα της Παναγίας θάφτηκε από τους τελευταίους μοναχούς στα αγιασμένα χώματα της. Δέκα χρόνια αργότερα με τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, πήγε στον πόντο ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος από τους τελευταίους μοναχούς της μονής και ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες βρήκε την εικόνα, τον πολύτιμο σταυρό με το τίμιο ξύλο που είχε δωρίσει στο μοναστήρι ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Εμμανουήλ Γ΄ ο Κομνηνός το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του μουσείου Χριστόφορου που είχαν ενταφιαστεί μαζί με την εικόνα και τα μετέφερε στην Αθήνα όπου προσωρινά τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.
 
Το 1951 ο γιατρός Φίλωνας Κτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με την θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας και τον Αύγουστο του 1993 παραδόθηκαν από το βυζαντινό μουσείο Αθηνών ο πολύτιμος Σταύρος και το Ευαγγέλιο του όσιου Χριστόφορου. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το μοναστήρι κάθε χρόνο ενώ η εικόνα, σπάνια, μεταφέρεται για ιερό προσκύνημα σε άλλα μέρη.
 
Η μεγάλη υποδοχή της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και ο Τίμιος Σταυρός των Κομνηνών θα γίνει την Πέμπτη 12 Ιουνίου και ώρα 19:00 στην Πλατεία Χαλκηδόνας στην Νίκαια και θα ακολουθήσει λιτανεία μέχρι τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται κάτω από το Κατράκειο, όπου θα παραμείνει για τις ημέρες της εκδήλωσης 13 – 14 – 15 Ιουνίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με πλήθος χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Αττική, διάσημους λαϊκούς και πόντιους τραγουδιστές, φαγητό, ποτό και ελεύθερη είσοδο από τις 19:00 και τις τρεις ημέρες.