29 Μάιος 2014, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:12

Οι Πόντιοι καταλύτης στις σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν, λέει στο pontos-news ο ΥΠ.ΕΞ. Καζακστάν

  • Οι Πόντιοι καταλύτης στις σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν, λέει στο pontos-news ο ΥΠ.ΕΞ. Καζακστάν

Οι Πόντιοι καταλύτης για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν, λέει στο pontos-news.gr ο υπουργός εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

Οι Πόντιοι είναι η γέφυρα για τις καλές σχέσεις ανάμεσα στο Καζακστάν και την Ελλάδα, τόνισε με δήλωσή του στον συνεργάτη του pontos-news.gr ιστορικό και δημοσιογράφο Βασίλη Τσενκελίδη, ο υπουργός εξωτερικών Καζακστάν, Ερλάν Ιντρίσοβ, μιλώντας στο περιθώριο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ που ολοκληρώθηκε στην καζάκικη πρωτεύουσα Αστάνα, πριν από λίγες ημέρες. Η οικονομική κρίση και οι συζητήσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των εργασιών, στο οποίο παρέστησαν ηγέτες δεκάδων χωρών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ιντρίσοβ απάντησε σε ερώτηση του Β. Τσενκελίδη για τις προοπτικές των διμερών σχέσεων ανάμεσα στο Καζακστάν και την Ελλάδα αλλά και την αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων στο Καζακστάν. Ο υπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι δυνατότητες για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Καζακστάν και της Ελλάδας είναι σημαντικές και θα αυξηθούν με την εξάλειψη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτήν την περίοδο». «Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα επιτρέπουν τη δυναμικότερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιντρίσοβ τόνισε επίσης ότι το Καζακστάν «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, την οποία θεωρεί «αξιόπιστο εταίρο στην Ε.Ε»,  τόνισε ότι βάση συνεργασίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον «μπορεί να αποτελέσει ο τομέας της γεωργίας και της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων». Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στον τουρισμό, τομέα στον οποίον βλέπει «μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης». Παρατήρησε όμως επίσης ο υπουργός εξωτερικών του Καζακστάν ότι «τελευταία αυξάνεται το ενδιαφέρον για ενδεχόμενη συνεργασία και στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της φαρμακευτικής».

Ο Ερλάν Ιντρίσοβ όμως αναφέρθηκε με έμφαση και στο ρόλο των Ποντίων ως κοινότητας που ενώνει τη χώρα του με την Ελλάδα. «Οι Έλληνες του Καζακστάν, είπε, είναι κυρίως ποντιακής καταγωγής. Αυτοί ανέκαθεν αποτελούσαν γέφυρα για την καθιέρωση και τη διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα στο Καζακστάν και την Ελλάδα».

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr