11 Απρίλιος 2014, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:22

Δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δικαίωση  του Ποντιακού Ελληνισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Φωτό: Ποντιόπουλα των Βρυξελλών, με τις πατροπαράδοτες ενδυμασίες, έξω από τον Μητροπολιτικό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, μετά την επιμνημόσυνο δέηση υπέρ των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας. Είναι στο εξωτερικό, οι αυριανοί συνεχιστές των παραδόσεων μας.

Βρυξέλλες αποστολή: Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

Στο ευρωκοινοβούλιο, πριν λίγο καιρό, ο ποντιακός ελληνισμός, πέτυχε μια σπουδαία επιτυχία προστασίας της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Με μια τροπολογία για την αλλαγή χρήσης του Βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο, που κατέθεσε ο ελληνογερμανός ευρωβουλευτής  Γεώργιος Χατζημαρκάκης, σε συνεργασία με την « Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών» και άλλες ποντιακές οργανώσεις, έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία  από  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τροπολογία αυτή εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την Τουρκία και αποτελεί ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24, το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία. Με την ψηφισμένη αυτή απόφαση, ζητείται πλέον από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, να ανακαλέσει την απόφαση του, με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος, ενός ναού που πρωτοκτίσθηκε το 460 και έλαμψε αναβαθμισμένος επι αυτοκρατόρων Κομνηνών, σε τζαμί.

Παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο θα ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.

Για την μεγάλη αυτή επιτυχία και την σημασία του μεγάλου αυτού γεγονότος για τον ελληνισμό του Πόντου, διοργανώθηκε στις 6 και 7 Απριλίου διημερίδα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή επισήμων, προέδρων και εκπροσώπων ποντιακών συλλόγων σωματείων και οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα.

Τάσος Κοντογιαννίδης για το Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

Στις Βρυξέλλες χτύπησε για ένα διήμερο η καρδιά του Πόντου