12 Μάρτιος 2014, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:28

Προσφυγικά Αλεξάνδρας: Μας ξεπουλήσατε το 1919-1924, ξεπουλήστε μας και τώρα, το 2014

  • Προσφυγικά Αλεξάνδρας: Μας ξεπουλήσατε το 1919-1924, ξεπουλήστε μας και τώρα, το 2014

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβάσεις τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ, προς αξιοποίηση:

"Την ώρα που εκκρεμεί η συζήτηση της προσφυγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της διυπουργικής απόφασης μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ συνολικά πέντε ανταλλαξίμων ακινήτων, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του προσφυγικού στοιχείου. Με νέα διυπουργική απόφαση μεταβιβάζει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστού ως ΤΑΙΠΕΔ και τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ είναι να διαθέτει το προϊόν αξιοποίησης των ακινήτων που περιέχονται σε αυτό, αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας.

Η ΟΠΣΕ, παράλληλα με την παραπάνω προσφυγή της στο ΣτΕ, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση, με εξώδικο πρόσκληση της, να εξαιρέσει την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ όλων των ανταλλαξίμων ακινήτων καθώς η περιουσία αυτή δεν υπάγεται στην κοινή ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, αφού ρυθμίζεται από διεθνείς συνθήκες και ειδικό εξαιρετικό καθεστώς. Χαρακτηριστικά μάλιστα η ΟΠΣΕ ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας οσοδήποτε επιτακτικές κι αν είναι, δεν αποτελούν νόμιμο λόγο καταστρατήγησης της ειδικής εξαιρετικής νομοθεσίας περί ανταλλαξίμων που είναι εκτελεστική διεθνών συνθηκών» και εν προκειμένω της Συνθήκης της Λοζάννης και αυτής της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε στην εξώδικη πρόσκληση και μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας, το Δ.Σ. της ΟΠΣΕ αποφάσισε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρώντας αδιανόητη την ενέργεια να πωλείται η προσφυγική περιουσία για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός των οικονομικών, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση βουλευτών για το θέμα αυτό, τόνισε ότι η κυβέρνηση το μελετά!

Παράλληλα, το ενδιαφέρον της ΟΠΣΕ είναι τεράστιο για τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που έχουν κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 2009 καθώς είναι από τους πλέον κατάλληλους χώρους για να δημιουργηθεί Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής. Τότε υπουργός πολιτισμού ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας κ. Αντ. Σαμαράς. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας, σε έγγραφο του μόλις πριν λίγες μέρες, στις 4 Μαρτίου, προς τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αμπελοκήπων, κάνει λόγω για προώθηση νομοσχεδίου με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διάσωση, αποκατάσταση, και ανάδειξη του συγκροτήματος, ως σημαντικού μνημείου της νεότερης αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος.

Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οι πολυκατοικίες κτίστηκαν την περίοδο 1933-1935, βάσει των σχεδίων των Λάσκαρι και Κυριακού, υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Προνοίας, για να στεγάσουν ανέστιους και εξαθλιωμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το κτηριακό συγκρότημα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα στη χώρα μας. διότι πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα που σηματοδότησε την «παρθενική» χρήση της πολυκατοικίας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στη Μεσοπολεμική Ελλάδα των προσφύγων.

Αυτό, λοιπόν το τόσο σημαντικό μνημείο για την Ελλάδα, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους απογόνους των προερχομένων από τις αλησμόνητες πατρίδες, θα πωληθεί για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος. Η ΟΠΣΕ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, που δεν περιορίζεται σε εκδόσεις ανακοινώσεων διαμαρτυρίας, αλλά με προσφυγές στα ανώτατα δικαστήρια και κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια, να αποτρέψει τους απαράδεκτους αυτούς σχεδιασμούς.

Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους προσφυγικής καταγωγής εκπροσώπους του λαού στη βουλή, να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο καυτό θέμα της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ των ανταλλαξίμων ακινήτων και των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η θέση αυτή των βουλευτών θα κοινοποιηθεί σε όλα τα σωματεία μέλη μας σε όλη την Ελλάδα για την ενημέρωση τους."

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr