22 Φεβρουάριος 2014, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:32

Μία βραδιά γεμάτη Πόντο και νιάτα!

  • Μία βραδιά γεμάτη Πόντο και νιάτα!

Μία βραδιά γεμάτη Πόντο και νιάτα!

Γράφει ο Γιανταμίδης

Με μέριμνα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακομακεδόνων «Αριστοτέλης», την 14η Φεβρουαρίου 2014, στο κέντρο διασκέδασης του Νίκου Παππά πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση με φιλοξενούμενους τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών(ΚΟΠΑ). Ο πολιτιστικός αυτός οργανισμός παρουσίασε το θεατρικό σατυρικό έργο οι Μωμόγεροι κάτω από τους ήχους της λύρας και του νταουλιού. Οι ερασιτέχνες καλλιτέχνες παρουσίασαν / απέδωσαν το θεατρικό τους έργο σε τέτοιο υψηλό βαθμό και παρότι στην αρχαΐζουσα -ελληνική (ποντιακή) διάλεκτο καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκομένους στο κέντρο. Στην συνέχεια τρία παιδιά (λυκείου/φοιτητές) χόρεψαν τον περίφημο χορό των χορών τον Πυρρίχιο (Σέρρα), και τον χορό των μαχαιριών.

Ακολούθησαν οι ζωηροί και με ψυχή ποντιακοί χοροί, στους οποίους αυθόρμητα χόρεψαν οι περισσότεροι των παρευρισκομένων. Αίσθηση προκάλεσε η πολύ καλή γνώση των ποντιακών χορών από τους μη ποντιακής καταγωγής χορευτές, οι οποίοι χόρευαν εξ ίσου καλά με τους Πόντιους καλλιτέχνες χορευτές του ΚΟΠΑ. Μετά από τους ποντιακούς χορούς και πάλι όλοι μαζί χορέψαμε τους νησιώτικους, ηπειρώτικους και ρουμελιώτικους χορούς.

Ήταν μια ευχάριστη βραδιά, ήταν μια ανάσα πνοής και ξενοιασιάς από τα συνεχόμενα προβλήματα της καθημερινής μας ζωής και λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Ήταν μια βραδιά που τα είχε όλα, θέατρο, χορό, καλό φαγητό και πάνω από όλα δημιουργήθηκε μια ζεστή οικογενειακή και πολιτισμένη ατμόσφαιρα από όλους μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον χοροδιδάσκαλο, μουσικό, και ηθοποιό κύριο Ιωάννη Ευφραιμίδη καθώς και τα μέλη του ερασιτεχνικού του θιάσου, για την σατυρική θεατρική τους παράσταση, που θα την ζήλευαν και οι επαγγελματίες ηθοποιοί. Επίσης τους ευχαριστούμε για την ζεστή τους καρδιά, για την ταπεινότητα και σεμνότητά τους καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο κέντρο, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ποντιακής καλοσύνης και ανθρωπιάς.

Ευχαριστούμε επίσης την Αργυρώ Ζησίμου και τον Γ. Λιβανό γραμματέα και πρόεδρο του Λ. Π. Σ. Αριστοτέλης αντίστοιχα που με τις ενέργειές τους μας χάρισαν μια ευχάριστη βραδιά. Ήταν πάντοτε ευχάριστοι και γελαστοί καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

Τέλος ευχαριστούμε όλους μας, που με την παρουσία μας τιμήσαμε τον Kαλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά αυτά του ΚΟΠΑ είναι παιδιά του λυκείου/φοιτητές και αντί για καφετέρια, προτιμούν να εργάζονται ανιδιοτελώς για να συμβάλλουν με τον τρόπον τους στην διατήρηση της παράδοσης.

Τα παιδιά μας που ασχολούνται με την συνέχιση των παραδόσεων που κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας, δεν ζητούν τον οβολό μας, αλλά μόνο την παρουσία μας και το θερμό χειροκρότημά μας. Το χειροκρότημα δεν κοστίζει σ’ αυτούς που το δίνουν, αλλά δίνει πολλά σ’ αυτούς που το εισπράττουν.

Γι αυτό έχουμε υποχρέωση να γεμίζουμε τους χώρους όπου διεξάγονται παραδοσιακές εκδηλώσεις, γιατί λαός που ξεχνά τα ήθη, έθιμα, παραδόσεις, θρησκεία, και την αληθινή του ιστορία δεν έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον, είναι καταδικασμένος να αφανισθεί ως Έθνος. Οι καιροί είναι δύσκολοι, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης,  τα μεγάλα ψάρια θα φάνε τα μικρά,  θα αφεθούμε με την θέλησή μας να γίνουμε β ο ρ ά; Ή θα παλέψουμε για να κρατήσουμε το Έθνος μας ζωντανό, και μέσω των εθίμων, παραδόσεων, της θρησκείας μας και της ιστορίας μας; Ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του, και ας βάλλει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται Ε Λ Λ Α Σ, για να μην γίνουμε β ο ρ ά.

Σημείωση: Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Μωμόγεροι είναι μια θεατρική σατυρική παράσταση. Αν ανατρέξουμε στο απώτατο παρελθόν και πριν ακόμη διαμορφωθεί η εκτέλεση των διονυσιακών εορτών προς τιμή του Θεού Διόνυσου, πολύ πιο παλιά εμφανίζονταν οι σάτυροι. Με την επικράτηση όμως των διονυσιακών εορτών από το 600 π.χ. και μετέπειτα, η παράσταση των διονυσιακών εορτών γινόταν από σάτυρους μεταμφιεσμένους χορευτές. Τα μεταμφιεσμένα αυτά πρόσωπα μιμούνταν ή υποδύονταν ρόλους και με αυτοσχέδιους λόγους διασκέδαζαν τους θεατές, ακόμη με διάφορα σκώμματα σατίριζαν με γελοίο τρόπο γεγονότα της καθημερινής ζωής.

Το έθιμο των Μωμοερίων  πραγματοποιείτο στον Πόντο από 25 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου κάθε έτους, και είναι από τα αρχαιότερα και γνησιότερα έθιμα που διατήρησαν οι Πόντιοι μέχρι σήμερα. Πιστοί όπως πάντα στις παραδόσεις τους, και μέσω αυτών διατήρησαν τον ελληνισμό τους ανά τους αιώνες.

Η ετυμολογία της λέξης Μωμόγερος, προέρχεται από το Μώμος και γέρος. Ο Μώμος θεός των αρχαίων, ήταν γιος του ΄Υπνου και της Νύχτας, η προσωποποίηση της χλεύης και της κατάκρισης. 

Αθήνα 16-2-2014
Χρήστος Δ. Γιανταμίδης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr