14 Φεβρουάριος 2014, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:33

Στην Εύξεινο Λέσχη Παγγαίου μαθαίνουν Ποντιακά και μας το δείχνουν!

  • Στην Εύξεινο Λέσχη Παγγαίου μαθαίνουν Ποντιακά και μας το δείχνουν!

Στην Εύξεινο Λέσχη Παγγαίου μαθαίνουν Ποντιακά και μας το δείχνουν!

Στην Εύξεινο Λέσχη Παγγαίου στην Παλαιοκώμη κάθε Τετάρτη και ώρα 18:00 εώς 20:00, διδάσκεται η Ποντιακή διάλεκτος εθελοντικά από τους Ποντίους εκπαιδευτικούς Σαββίδη Παναγιώτη και Παπαδόπουλο Αριστείδη.

Η συμμετοχή είναι ενθαρρυντική και ενθουσιώδης. Μαθητές κάθε ηλικίας, από παιδία μέχρι ηλικιωμένοι έδειξαν πως θέλουν να μάθουν τη γλώσσα των παππούδων και των γιαγιάδων τους, που τείνει δυστυχώς να εξαλειφθεί, μετά από εκατό περίπου χρόνια ξεριζωμού από τον Πόντο και τον Καύκασο.

Είναι γνωστό πως η διατήρηση της γλώσσας στη συλλογική συνέχεια ενός πολιτισμού, καθώς στη διαμόρφωση της ταυτότητας των μελών του είναι σημαντική. Η γλώσσα είναι το τελευταίο οχυρό ύπαρξης ενός λαού, κι αν χαθεί αυτό, χάνεται και ο λαός μαζί του.

Με δεδομένο ότι η ποντιακή δεν αποτελεί πια τη λειτουργική γλώσσα της καθημερινότητάς μας, γιατί δεν ζουν οι πρόγονοί μας που την μίλαγαν αποκλειστικά, θεωρούμε πως η πρωτοβουλία για τη διδασκαλία της είναι πολυσήμαντη.

Η Εύξεινος Λέσχη Παγγαίου ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς για την σπουδαία δουλεία τους αλλά και παροτρύνει και άλλους Ποιντιακούς Συλλόγους να πράξουν κάτι ανάλογο για να διασωθεί η ποντιακή διάλεκτος.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery